Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie politiky (KAP / USP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / USP - Úvod do sociologie politiky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a rozsah sociologie politiky2. Metodologie sociologie politiky3. Předchůdci oboru sociologie politiky do 19. století4. Historie oboru: Karel Marx a jeho pokračovatelé5. Historie oboru: Max Weber6. Historie oboru: sociální darwinismus a teorie dobývání7. Historie oboru: teorie elit8. Vybrané otázky sociologie politiky: politické chování9. Vybrané otázky sociologie politiky: legitimita politické moci10. Vybrané otázky sociologie politiky: psychologické aspekty politických jevů11. Vybrané otázky sociologie politiky: politická kultura12. Vybrané otázky sociologie politiky: občanská společnost

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude disponovat detailními znalostmi z oblasti sociologie politiky. Bude schopen aplikovat metody sociologie politiky na konkrétní politicko-společenské fenomény a bude schopen jejich kritické reflexe. Bude rozlišovat mezi různými sociologickými kategoriemi a bude schopen jejich interpretace a jejich následnému zasazení do širšího kontextu.

Literatura

Giddens, Anthony. Sociologie. Praha : Argo, 1999. ISBN 80-7203-124-4.Cabada, Ladislav; Kubát, Michal. Úvod do studia politické vědy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-63-7.Weber, Max; Havelka, Miloš. Metodologie, sociologie a politika. Praha : Oikoymenh, 1998. ISBN 80-86005-48-8.Lipset, S., M. Political Man. The Social Bases of Politics. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 1981. Bendix, R., Lipset, S., M. Political Sociology. Public Opinion Quaterly, vol. XVI, no 3. Lipset S., M. (ed.). Politics and the Social Sciences New. Oxford University Press, New York, 1969. Waitr, J., J. Socjologia Polityki. Scholar, Warszawa, 1999. Szczupaczyński, J. Władza i społeczeństwo: antologia textów z zakresu socjologii polityki. Scholar, Warszawa, 1995.

Požadavky

Kombinovaná zkouška, která prověří znalosti odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.