Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahraniční politika USA (KAP / USZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / USZP - Zahraniční politika USA, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. historický kontext (fáze vývoje) americké zahraniční politiky (AZP)2. instituce a pravomoci AZP3. doktríny a ideologie v AZP4. národní bezpečnostní strategie5. USA a jednotlivé regiony6. vztahy USA-Latinská Amerika7. vztahy USA-Afrika8. vztahy USA-Asie

Získané způsobilosti

Student dokáže po absolvování kurzu vymezit zásadní okamžiky formující americkou zahraniční politiku a ovlivňující vývoj země. Orientuje se v historii státu a dokáže analyzovat témata, která jsou historií silně ovlivněna. Student dokáže shrnout vývoj amerického postoje k Evropě. Student se orientuje v základní domácí i cizojazyčné literatuře věnující se tématu a je schopen diskuze na toto téma.

Literatura

Buzan, Barry. The United States and the great powers : world politics in the twenty-first centrury. Cambridge : Polity Press, 2004. ISBN 0-7456-3375-7.Kuchyňková, Petra; Rojčík, Ondřej; Vilímek, Petr; Suchý, Petr. Zahraniční politika USA v devadesátých letech dvacátého století. Brno : Masarykova univerzita, 2001. ISBN 80-210-2644-8.Barša, Pavel. Hodina imperia, Zdroje současné zahraniční politiky USA. MU v Brně, Mezinárodní politologický ústav. Kissinger, H. Potřebuje Amerika zahraniční politiku? Cesta k diplomacii pro 21. století. Praha, 2002. Brzezinski, Z. Velká šachovnice. K čemu Ameriku zavazuje její globální převaha. Praha, 1999.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Seminární práce v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce 10-20 minut.Kombinovaná zkouška ověřující probraná témata a znalost zadané literatury.

Garant

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Pavel Hlaváček, Ph.D.