Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metodologie politické vědy (KAP / UVOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / UVOD - Úvod do metodologie politické vědy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod - věda a společenská věda, metodologie a metoda, technika a styl vědecké práce2) Odborný text - styly a žánry (kompilace, komparace, přehledová stať, odborná esej, recenze, anotace, apod.)3) Odborný text - struktura (úvod, stať, závěr, apod.)4) Odborný text - náležitosti (abstrakt, summary, poznámkový aparát, bibliografie, přílohy, tabulky)5) Zásady ústního projevu (referáty, diskuse, polemiky)6) Vědecká a publikační etika (všeobecně známá fakta, původnost textu, citace a parafráze)7) Empiricko-analytický a normativní přístup, hodnoty a hodnocení ve společenských vědách (Weber vs. Strauss)8) Základní teoretické přístupy I. (institucionalismus a behavioralismus)9) Základní teoretické přístupy II. (racionální volba a teorie her, strukturně funkcionální a systémová analýza)10) Základní teoretické přístupy III. (normativní teorie)11) Metody I. (kvalitativní a kvantitativní metody výzkumu)12) Metody II. (komparatistika)

Získané způsobilosti

Studenti popíší a vysvětlí základy vědecké práce a vývoj a stav politické vědy jako vědního oboru. Rozliší jednotlivé žánry odborných výstupů. Vytvoří po formální stránce akceptovatelný odborný výstup. Studenti budou schopni aplikovat základní principy vědecké práce jako je např. práce se zdroji či citace. Studenti budou schopni shromáždit odbornou literaturu na dané téma, budou umět pracovat se zahraničními databázemi odborných časopisů.

Literatura

Říchová, Blanka. Přehled moderních politologických teorií : [empiricko-analytický přístup v soudobé politické vědě]. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-461-3.Cabada, Ladislav; Kubát, Michal. Úvod do studia politické vědy. Praha : Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-63-7.Knapp, Viktor. Vědecká propedeutika pro právníky. 1.vyd. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-54-8.B., G. Peters. Comparative Politics. Theory and Methods. Macmillan Press, London, 1998. M. Duverger. Introduction to the Social Sciences. Allen&Urwin, London, 1961. D. Marsch, G. Stoker (eds.). Theory and Methods in Political Science. Macmillan Press, London, 1995. M. Weber. K metodológii sociálnych vied. Pravda, Bratislava, 1983. B. Kraus-Mozer, W. Szostak. Teoria polityki. Podstawy metodologiczne politologii empirycznej. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 1993. A. Chodubski. Wstęp do badań politologicznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 1998.

Požadavky

Plnění písemných úkolů dle sylabu semináře.Písemný test, který prověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury.Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Martina Ponížilová, Ph.D.