Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj evropské integrace (KAP / VEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / VEI - Vývoj evropské integrace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie a modely (paradigmata) evropského integračního procesu2. Idea evropského sjednocení3. Počátky evropské integrace4. Evropská společenství5. Krize Společenství a její překonání6. Od Společenství k Evropské unii7. Instituce EU8. Oblasti působení EU9. Rozšiřování a reformy EU10. Aktuální otázky evropské integrace

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen popsat ideu evropského sjednocení a zasadit ji do historického kontextu stejně tak jako popsat počátky evropské integrace. Student bude moci klasifikovat Evropská společenství a analyzovat tak okamžik krize Společenství a její překonání. Nakonec bude schopen popsat vývoj od Společenství k Evropské unii a vyjmenovat instituce EU a oblasti působení EU. Nakonec bude student moci aplikovat získané znalosti na případové studie jednotlivých členských zemí a také na případ rozšiřování a reformy EU.

Literatura

kol. [ABC] práva Evropských společenství. Evropská komise, 2001. Fiala, Petr; Pitrová, Markéta. Evropská unie. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. ISBN 80-7325-015-2.Luňák, Petr. Západ : Spojené státy a Západní Evropa ve studené válce. 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-29-X.Evropská bezpečnostní a obranná politika : národní perspektivy. Praha : Ústav mezinárodních vztahů, 2002. ISBN 80-86506-25-8.Zlý, Bohumír. Evropská unie a integrační procesy od A do Z : výkladový slovník. Ostrava : MONTANEX, 1997. ISBN 80-85780-86-0.Evropská unie od A do Z : příručka evropské integrace ; z něm. orig. přel. Alois Mikeštík a Marie Bednaříková. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-413-6.kol. Publikace řady "Evropa v pohybu" vydávané Evropskou komisí.

Požadavky

Zkouška ověří znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student rovněž čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.Ústní prezentace je v délce 10-20 minut, písemná práce v délce 10-20 normostran.

Garant

PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Petr Jurek, Ph.D.PhDr. Linda Piknerová, Ph.D.