Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Volby a volební systémy (KAP / VOLB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / VOLB - Volby a volební systémy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Volby jako institut2) Demokratické volby, volební účast3) Volební systém, volební proces, volební právoSeminář: Ujasnění klíčových pojmů pro tvorbu volebního systému.4) Volební preference a metody jejich zjišťování5) Typologie volebních systémů I. - většinové volební systémy6) Typologie volebních systémů II. - proporční volební systémy7) Typologie volebních systémů III. - smíšené volební systémy8) Politické účinky volebních systémů9) Volební geografie10) Volební kampaň a volební marketing11) Volební chování12) Volební analýza

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu bude schopen rozlišit mezi většinovým, poměrným a smíšeným volebním systémem a bude schopen jejich praktické aplikace na vybrané příklady. Student bude chápat limity jednotlivých volebních systémů, bude schopen jejich praktické fungování zasadit do politické reality konkrétní země. Student také bude schopen interpretovat základní kategorie vztahující se k volebním systémům a bude schopen tyto termíny vysvětlit.

Literatura

Kubát, Michal. Volby a volební systémy. Úvod do studia politické vědy ISBN 80-86432-41-6 P. 2002. Chytilek, Roman; Šedo, Jakub. Volební systémy. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2004. ISBN 80-210-3548-X.Lijphart, A. Electoral Systems and Party Systems. A Study of Twenty-Seven Democracies, 1945-1990. OUP, New York, 1999. Rose, Richard. International encyclopedia of elections. London : Macmillan Reference, 2000. ISBN 0-333-92745-1.Balík, Stanislav. Většinový systém pro sněmovní volby? : české zkušenosti a debaty. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2013. ISBN 978-80-7325-304-2.

Požadavky

Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím.Seminární práce je v rozsahu 10-20 normostran, ústní prezentace v délce trvání 10-20 minut.

Garant

Doc. PhDr. Michal Kubát, Ph.D.