Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj ruské politiky a společnosti (KAP / VRPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAP / VRPS - Vývoj ruské politiky a společnosti, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

idea ruské civilizacepolitické uspořádání středověkých knížectvíkřesťanství a jeho vliv na ruskou politiku a společnosti - Moskva a třetí Římvývoj carského systému, societální faktoryvývoj carského systému, politické faktoryevropeizace ruského impéria v 18. Stoletíkrize carismu a předpoklady ruské revoluce

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen pochopit základní faktory, které dlouhodobě ovlivňovaly formování ruské národní identity a povahu ruské společnosti v průběhu celé ruské historie až do pádu dynastie Romanovců v roce 1917. Bude schopen identifikovat nejstěžejnější okamžiky v ruských dějinách a vysvětlit jejich dopad na postupné formování ruské společnosti a národní identity. Po absolvování kurzu bude student schopen popsat původ a zdroje ruských mýtů a tradic a bude schopen analyzovat jejich vliv v ruské politice a společnosti během dlouhé historie. Student bude zároveň schopen identifikovat a časově vymezit různá období dlouhé historie ruské politiky a společnosti a vzájemně je rozlišit dle mnoha různých faktorů.

Literatura

Švankmajer, Milan. Dějiny Ruska. null. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2004. ISBN 80-7106-658-3.Pipes, Richard. Rusko za starého režimu. Praha : Argo, 2004. ISBN 80-7203-559-2.Pipes, R. Dějiny ruské revoluce. Praha, 1998. Tichomirov, J.A. Drevnaja Moskva XII-XV vv. : Srednevekovaja Rossija na meždunarodnych putjach XIV-XV vv. Moskva, Moskov. rabočij, 1992. Figes, O. Lidská tragédie. Ruská revoluce 1891 - 1924. Praha - Plzeň, 2000. Berďajev, Nikolaj Alexandrovič. Ruská idea : základní otázky ruského myšlení 19. a počátku 20. století. Vyd. 1. Praha : Oikoymenh, 2003. ISBN 80-7298-069-6.

Požadavky

Je vyžadována znalost odpřednášené látky a povinné literatury. Student čte pravidelně zadané texty v českém i cizím jazyce a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či předem definovaných textů a to na základě dohody mezi studentem a vyučujícím. Podmínkami k získání zápočtu je aktivní příprava na semináře, vypracování seminární práce a splnění zápočtového testu na 75%. U prezentace standardní doba trvání je 10-20 minut, u seminární práce je rozsah mezi 10-20 normostran.

Garant

Doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michael Romancov, Ph.D.