Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Africké společnosti v minulosti (KAR / AFR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / AFR - Africké společnosti v minulosti, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) První lidé - vývoj člověka ve východní a jižní Africe2) Mobilita a její vývoj v průběhu století ? ekonomické, archeologické, sociální a symbolické konotace3) Sedentismus a urbanismus4) Africká města a státy5) Pastevectví a jeho význam v afrických kulturách6) Kulturní a sociální koncepty ve vývoji západní Afriky7) Kulturní a sociální koncepty ve vývoji východní Afriky8) Kulturní a sociální koncepty ve vývoji jižní Afriky9) Obchod a kulturní kontakty10) Zpracování kovů v kontextu s jeho kulturním a symbolickým významem11) Otroctví12) Historie, orální historie, archeologie a etnografie - multidisciplinární pohled na vývoj společností v Africe

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s nejdůležitějšími faktory vývoje v regionech západní, východní a jižní subsaharské Afriky. Pozornost bude věnovaná mezinárodnímu multidisciplinárnímu výzkumu v Africe v oblasti společenských věd, zejména archeologie a antropologie. Na základě četby vybraných prací z těchto oborů získají studenti širší povědomí o základních konceptech současného afrikanistického výzkumu, který široce čerpá ze znalostí o kulturní minulosti.

Literatura

STAHL, A. (ed.). African Archaeology: A critical introduction. Oxford: Blackwell, 2005. REID, A. and LANE, P. (eds.). African historical archaeologies. Springer, 2003. SCHMIDT, P. Iron Technology in East Africa: Symbolism, Science and Archaeology. James Currey, 1997. LANE, P. and MacDONALD, K. Slavery in Africa. Oxford University Press, 2011. SHAW, T., SINCLAIR, P., ANDAH, B. - OKPOKO, A. (eds.). The Archaeology of Africa: food, metals and towns. Routledge, 1994.

Požadavky

Orientace v přednášené problematice.

Garant

Monika Baumanová, M.A., Ph.D.

Vyučující

Monika Baumanová, M.A., Ph.D.Monika Baumanová, M.A., Ph.D.