Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie modernity v Polsku (KAR / AMPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / AMPO - Archeologie modernity v Polsku, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do archeologie modernity v Polsku.2. Městské prostředí, řemesla, obchod.3. Venkovské prostředí, panská sídla, vesnice.4. Pevnosti, zámky, paláce, parky.5. Kostely a kláštery; pohřby vojáků z povstání a válek.6. Průmyslová revoluce a industriální archeologie.7. Vojenské objekty z první a druhé světové války.8. Stopy nacistických zločinů - místa hromadných poprav a pohřby, koncentrační tábory.9. Stopy komunistických zločinů - místa hromadných poprav a pohřbů v bývalém Sovětském svazu, pohřbení obětí a vražedné rozsudky smrti z období Polské lidové republiky.

Získané způsobilosti

Absolvováním kurzu si studenti osvojí problematiku archeologie novověku, moderní doby a současnosti v evropském kontextu. Dobře se zorientují v základních cílech a přístupech této archeologické specializace a jejího významu pro poznání moderní evropské společnosti. Zároveň porozumí významu archeologie ve spolupráci s kontaktními disciplínami, zejm. s historií, etnologií a sociální a kulturní antropologií.

Literatura

Hall, M. ? Silliman, S. W. Historical Archaeology. Oxford, 2006. Capella, E. C. ? Symonds, J. Industrial Archaeology. Future Directions. New York, 2005. Saunders, Nicholas J. Killing Time : archaeology and the First World War. Gloucestershire : History Press, 2010. ISBN 978-0-7524-5602-7.Harrison, R. ? Schofield, J. After Modernity: Archaeological Approaches to the Contemporary Past. Oxford, 2010. Schofield, J. Aftermath: Readings in the Archaeology of Recent Conflict. New York, 2009. Stefański, K. Architektura XIX wieku na ziemiach polskich. Łódź, 2005. Baranowski, B. ? Bartys, J. ? Sobczak T. (eds.). Historia kultury materialnej Polski w zarysie. T. 6, Od 1870 do 1918 roku. Wrocław, 1979. Szafrańska, M. (ed.). Kro´lewskie ogrody w Polsce. Warszawa, 2001.

Požadavky

Přednášky doplňují semináře a cvičení, kde budou diskutovány vybrané problémové okruhy, výzkumné projekty, lokality a druhy movitých artefaktů. Studentům je zadáváno samostudium, které zahrnuje studium literatury, vypracování odborných textů (eseje), i přípravu prezentace jednotlivých výzkumných projektů nebo souboru artefaktů. Studenti prezentují na semináři (alespoň 1x) referáty na zadaná témata. Zároveň se aktivně účastní diskusí sledovaných problémů.

Garant

Olgierd Ławrynowicz, Ph.D.

Vyučující

Olgierd Ławrynowicz, Ph.D.Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.