Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie pravěkých komunit (KAR / APKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / APKD - Archeologie pravěkých komunit, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz obsahuje rozsáhlý přehled možností archeologického poznání pravěkých komunit. Důraz je kladen na výklad teorie sídelních areálů, poznání demografické struktury komunit a vliv artefaktů na lidský svět.

Získané způsobilosti

Studenti poznají význam artefaktů pro vznik a kontinuaci lidské společnosti. Budou se orientovat v teorii sídelních areálů a postihnou vztah mezi komunitou a nadkomunitní úrovní.

Literatura

Binford, Lewis. Archaeological Perspectives. 1968. Kuna, Martin. Geografický informační systém a výzkum pravěké sídelní struktury. Brno, 1977. Neustupný, E. Polygons in archaeology. Památky archaeologické LXXXVII. 1996. Rulf, Jan. Přírodní prostředí a kultury českého neolitu a eneolitu - Naturmilieu und Kulturen des böhmischen Neolithikums und Äneolithikums. 1983. Neustupný, Evžen. Sídelní areály pravěkých zemědělců. Památky archeologické. Praha Československá akademie věd, 1986. Podborský, V. (ed.). Space in Prehistoric Bohemia. Praha., 1994. Neustupný, Evžen. Úvaha o specializaci v pravěku. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1995. Neustupný, Evžen. Community areas of prehistoric farmers in Bohemia. 1991. Venclová, Natalie. Specializovaná výroba: teorie a modely - Specialised production: theories and models. 1995. Kuna, Martin. The structuring of prehistoric landscape. 1991.

Požadavky

zvládnutí látky v rozsahu přednášky a vypracování referátu na stanovené téma, problémové okruhy ke zkoušce stanovuje garant při zahájení výuky

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.