Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie pravěku 1 (KAR / APR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / APR1 - Archeologie pravěku 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- chronologické vymezení- počátky člověka- movité artefakty paleolitu - štípaná industrie (klasifikace, technologie výroby..)- movité artefakty paleolitu - ostatní (plastiky, ozdoby...)- sídlení v paleolitu- pohřbívání v paleolitu a další rituální projevy- movité artefakty mezolitu (klasifikace štípané industrie, technologie výroby..)- sídlení v mezolitu- rituální projevy v mezolitu četně pohřbívání

Získané způsobilosti

Studenti identifikují artefaktovou náplň paleolitu a mezolitu a klasifikují ji. Studované období vymezí chronologicky. Jsou schopni popsat způsob sídlení, získávání obživy, rituální projevy včetně pohřbívání a úroveň technologických znalostí. Zároveň jsou schopni tyto teoretické poznatky kriticky zhodnotit.

Literatura

Svoboda, Jiří. Čas lovců : dějiny paleolitu, zvláště na Moravě. Brno : Archeologický ústav AV ČR, 1999. ISBN 80-86023-19-2.Vencl, Slavomil. Hostim : magdalenian in Bohemia. Praha : Institute of Archeology, 1995. Neústupný, Evžen; Neústupný, Jiří. Muzeum a věda. Praha : Národní muzeum, 1968. Neústupný, J. Pravěk Československa. Brno, 1986. Pleiner, Radomír. Pravěké dějiny Čech. null. Praha : Academia, 1978. ISBN null.Neustupný, Evžen. Téze o pravěku a učebnice pravěku. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1996.

Požadavky

Seminární práce na vybranný tématický okruh. Zkouška je kombinovanou formou, ověřeny budou znalosti z přednášek a ze studia povinné literatury. Součástí zkoušky bude dále ověření praktických znalostí v určování artefaktů.

Garant

Doc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Martin Oliva, Ph.D.Mgr. Marta Moravcová, Ph.D.PhDr. Mgr. Petr Šída, Ph.D.