Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie pravěku 3 (KAR / APR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / APR3 - Archeologie pravěku 3, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- chronologické vymezení- kultury období eneolitu- symbolické systémy- obytné areály- pohřební areály- ostatní areály- keramika- ostatní movité artefaktyPřednáška se soustřeďuje na podrobné seznámení s archeologickými prameny pro toto období: s kamennými a dalšími artefakty (štípané i hlazené nástroje včetně použitých materiálů a techniky výroby, ozdoby a keramika včetně její technologie a výzdoby). Pozornost se věnuje obydlím a rituálním projevům (příkopy, rondely, pohřební ritus, lidská i zvířecí plastika). Vykládá se systém získávání potravy (lov, chov domácích zvířat a pěstování plodin). Studentům se dostane úvodu o společenských systémech a symbolizmu eneolitu včetně základní informace o indoevropském problému. Přednášky jsou založeny na archeologii České republiky s rozsáhlými exkurzy do širšího okolí. Část kurzu může proběhnout formou řízené samostatné práce studentů, která bude zaměřená na studium literatury a vyhotovení písemné práce.

Získané způsobilosti

Studenti identifikují artefaktovou náplň eneolitu a klasifikují ji. Studované období vymezí chronologicky. Jsou schopni popsat způsob sídlení, získávání obživy, rituální projevy včetně pohřbívání a úroveň technologických znalostí. Zároveň jsou schopni tyto teoretické poznatky kriticky zhodnotit.

Literatura

Pleiner, Radomír. Pravěké dějiny Čech. null. Praha : Academia, 1978. ISBN null.Podborský, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. null. Brno : Muzejní a vlastivědná společnost, 1993. ISBN 80-85048-45-0.Neustupný, E. # Úvaha o specializaci v pravěku. Archeologické rozhledy 47, 641-650. 1995. Pleinerová, Ivana. Kultovní objekty z pozdní doby kamenné v Březně u Loun, Památky archeologické. Památky archeologické. Praha Československá akademie věd, 1980. Pleslová-Štiková, Emilie. Makotřasy : A TRB site in Bohemia. Praha : Museum Nationale Prague, 1985. Matoušek, V. - Turek, J. Nález nádoby sídlištního typu šňůrové keramiky z vrchu Bacína (k.ú. Vinařice). Archeologické rozhledy 50, 359-374, 486. 1998. Turek, Jan. Osídlení pražské kotliny v závěru eneolitu, Archaeologica Pragensia. Archaeologica Pragensia. Praha Muzeum hlavního města Prahy, 1996. Terek, J. - Daněček , V. Symbolické zbraně z měkkých hornin v období kultury se šňůrovou keramikou v Čechách, Sborník Miroslavu Buchvaldkovi. 2000. Turek, Jan. Žárové pohřby období zvoncovitých pohárů z Lovosic. Sborník Drahomíru Kouteckému ISBN 80-86531-00-7 Mo. 2002.

Požadavky

Seminární práce na vybranný tématický okruh. Zkouška je kombinovanou formou, ověřeny budou znalosti z přednášek a ze studia povinné literatury. Součástí zkoušky bude dále ověření praktických znalostí v určování artefaktů.

Garant

PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.Mgr. Jan Turek, Ph.D.PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.