Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie pravěku 5 (KAR / APR5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / APR5 - Archeologie pravěku 5, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doba halštatská ve střední Evropě; Čechy, Morava: úvod, dějiny bádání, chronologie, přírodní prostředí, hospodářství; sídelní areály a jejich části; hmotná kultura2. Doba laténská ve střední Evropě; úvod, dějiny bádání, chronologie, přírodní prostředí, hospodářství; sídelní areály a jejich části; hmotná kultura3. Doba římská: úvod, prostorové, časové a etnické vymezení sledovaného období; druhy pramenů a jejich charakteristika; přehled bádání; chronologie; představitelé dvou světů: Římané a Germáni; archeologie o kontaktech římské říše a barbarských kmenů; Čechy, Morava: přírodní prostředí, sídlení, pohřbívání, produkce; hmotná kultura (movité artefakty). Rozsáhlé terénní výzkumy.Přednáška se soustřeďuje na podrobné seznámení s archeologickými prameny pro toto období: s bronzovými a železnými artefakty (včetně příslušných technologií získávání železa a jeho formování), s ozdobami a zejména keramikou včetně její technologie a výzdoby. Pozornost se věnuje obydlím a rituálním projevům (opevnění včetně tzv. laténských oppid, pohřební ritus kostrový i žárový). Vykládá se systém získávání potravy (chov domácích zvířat a pěstování plodin). Studentům se dostává základního poučení o společenských systémech (obchod a jeho rozpoznávání v archeologických pramenech) a o symbolizmu této doby. Zmiňují se nejstarší psané prameny k tomuto období. Přednášky jsou založeny na archeologii České republiky s rozsáhlými exkursy do širšího okolí. Část kurzu věnovaná době římské sleduje kromě území ČR také základní aspekty života v té části (střední) Evropy, která se nacházela mimo římskou říši (tzv. barbarikum)a v kontrastu k tomu sleduje archeologické projevy vyspělé civilizace římského světa na jeho hranici s barbarikem. Část kurzu může proběhnout formou řízené samostatné práce studentů, kteří zpracují a obhájí seminární práci k vybranému problému doby železné a doby římské v celoevropském (zejména středoevropském) záběru.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v problematice archeologických (částečně i jiných) pramenů a jejich významu pro poznání a rekonstrukci života společnosti v době železné a době římské v Čechách a přilehlých oblastech.

Literatura

Venclová, Natalie. Archeologie pravěkých Čech. 7, Doba laténská. null. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2008. ISBN 978-80-86124-80-3.Salač, Vladimír. Archeologie pravěkých Čech. 8, Doba římská a stěhování národů. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2008. ISBN 978-80-86124-81-0.Waldhauser, J. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha : Libri, 2001. Drda, P. - Rybová, A. Keltové a Čechy. Praha : Academia, 1998. Golec, M. O konci bohatých horákovských hrobů a datování Býčí skály podle keramiky. Archeologické rozhledy 55. 2003. Collis, J. The Celts. Origins, Myths and Inventions. London, 2003.

Požadavky

Zvládnutí problematiky základních směrů vývoje na území České republiky a přínosu archeologie k poznání tehdejší společnosti (hospodářství, sídlení, pohřbívání, obchod, řemeslo, komunikace atd.). Orientace v trendech a zaměření soudobé české archeologie doby železné a římské.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.PhDr. Petr Juřina, Ph.D.Mgr. Martin Trefný, Ph.D.PhDr. Petr Juřina, Ph.D.Mgr. Martin Trefný, Ph.D.