Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie raně středověké Evropy 2 (KAR / ARSE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / ARSE2 - Archeologie raně středověké Evropy 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Skandinávie (archeologie předvikinského a vikinského období)2. Britské ostrovy3. Německo, Švýcarsko6. Pyrenejský a Apeninský poloostrov

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu jsou studenti schopni kriticky hodnotit význam archeologických památek v kontextu ostatních pramenů historického poznání, pochopí rozsah témat, do nichž při výzkumu raného středověku zásadním způsobem přispívají archeologické prameny. Budou schopni formulovat názory na potenciál, resp. meze památek hmotné kultury řešit jejich prostřednictvím problémy etnického (kmenového) původu svých nositelů. Studenti se dokáží orietovat v současném stavu archeologického výzkumu raně středověké Evropy a srovnat jej se situací v předchozím pravěku a následném vrcholném středověku a novověku a získají i základní iformace o vývoji předrománského a románského umění, zejména uměleckého řemesla (artefakty) a architektury.

Literatura

Hodges, Richard. Towns and trade in the age of Charlemagne . London, 2000. Graham-Campbell a kol. Svět vikingů. Praha, 1998. Brink, S. - Price, N. The Viking World. London, 2008.

Požadavky

Zvládnutí problematiky základních směrů vývoje raně středověké Evropy a přínosu archeologie na poznání tehdejší společnosti (hospodářství, sídlení, pohřbívání, obchod, řemeslo, komunikace atd.). Orientace v trendech a zaměření soudobé archeologie raného středověku v jednotlivých probíraných oblastech Evropy.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.