Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie 11. až 13. století (KAR / ASN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / ASN2 - Archeologie 11. až 13. století, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní lekce2. Organizační struktura a centra přemyslovského státu3. Transformace hradských center a urbanizace Čech, panovnické hrady 13. století4. Vznik a vývoj církevní správy, sakrální stavby, vznik a organizace klášterního velkostatku5. Sociální a technologický potenciál monastického prostředí, kolonizace, arondace a urbanizace klášterních domén, meziřádové rozdíly ve strategii6. Vznik pozemkové šlechty a vývoj jejich sídel7. Kolonizace a raně středověká zemědělská krajina8. Transformace struktury zemědělského osídlení9. Pohřbívání10. Exploatace surovin, výrobní aktivity a úloha technologického vývoje11. Odraz sociální struktury v artefaktech (kvalita bydlení a inventář, reprezentace světské elity, úloha importů, církevní prostředí, vojenství, inteligence a obchod, zemědělské prostředí)12. Každodenní život v artefaktech a ekofaktech (konzumace a stolování, tělesná péče, zdravotní stav a lékařská péče)

Získané způsobilosti

Studenti se budou samostatně orientovat v artefaktově zaměřených dějinách staršího středověku, ovládnou základní pojmosloví a teoretický aparát. Budou schopni rozpoznat artefakty charakteristické pro zkoumané období. Porozumí podstatě současné diskuse o hospodářském a sociálním modelu přemyslovského státu 11. - 13. století.

Literatura

Žemlička, Josef. Čechy v době knížecí : 1034-1198. null. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1999. ISBN 80-7106-196-4.Žemlička, Josef. Počátky Čech královských : 1198-1253 : proměna státu a společnosti. null. Praha : Lidové noviny, 2002. ISBN 80-7106-140-9.Klápště, Jan. Proměna českých zemí ve středověku. Praha. Lutovský, Michal . Encyklopedie slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha.

Požadavky

Znalost archeologické terminologie 11. - 13. století, porozumění historickým souvislostem archeologicky doložených jevů.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.