Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie středověku až novověku 1 (KAR / AST1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / AST1 - Archeologie středověku až novověku 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 3. Doba stěhování národů (5. - 6. stol. n.l.)4. - 6. Počátky raného středověku českých zemí (nejstarší slovanské osídlení, 6. - 7. stol)7. - 12.Starší doba hradištní / doba předvelkomoravskáVýpověď archeologických památek je konfrontována s politickými událostmi a společenským vývojem tak, jak jej odrážejí další druhy pramenů (zejm. písemné). Zvýšená pozornost je věnována nejnovějším výsledkům některých rozsáhlých terénních projektů (např. časně slovanský sídelní areál v Roztokách u Prahy), paleoenvironmentálních výzkumů (rekonstrukce přírodního prostředí) či výsledkům nedestruktivního průzkumu (letecký průzkum). Část kurzu může proběhnout formou řízeného samostudia. Část kurzu může proběhnout formou řízené samostatné práce studentů, kteří zpracují a obhájí seminární práci k vybranému problému doby 5. - 8. století n.l. v celoevropském (zejména středoevropském) záběru.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v problematice archeologických (částečně i jiných) pramenů a jejich významu pro poznání a rekonstrukci života české společnosti v počátcích středověku.

Literatura

Měřínský, Zdeněk. České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu. I. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-104-3.Lutovský, Michal. Encyklopedie slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 2001. ISBN 80-7277-054-3.Kuna, Martin; Profantová, Naďa,; Bartuška, Miloslav. Počátky raného středověku v Čechách : archeologický výzkum sídelní aglomerace kultury pražského typu v Roztokách = The onset of the early middle ages in Bohemia : archaeological research at a large settlement site of the Prague-type culture at Roztoky. Vyd. 1. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2005. ISBN 80-86124-51-7.Profantová, Naďa; Profant, Martin. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. 1. vyd. Praha : Libri, 2000. ISBN 80-7277-011-X.Lutovský, Michal. Sámova říše. 1. vyd. Praha : Academia, 1995. ISBN 80-200-0420-3.Gojda, Martin. The Ancient Slavs. Settlement and Society. Edinburgh, 1991. Droberjar, Eduard. Věk barbarů. České země a stěhování národů z pohledu archeologie. Praha, 2004.

Požadavky

Zvládnutí problematiky základních směrů vývoje na území České republiky a přínosu archeologie k poznání tehdejší společnosti (hospodářství, sídlení, pohřbívání, obchod, řemeslo, komunikace atd.). Orientace v trendech a zaměření soudobé české archeologie raného středověku, schopnost kriticky hodnotit možnosti archeologických pramenů ve srovnání s dalšími druhy pramenů (zejm. písemnými). Seminární práce na vybraný tématický okruh, zkouška - ověření znalosti z přednášek a z doporučené literatury.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.PhDr. Michal LutovskýMgr. Jan Mařík, Ph.D.PhDr. Michal LutovskýMgr. Jan Mařík, Ph.D.