Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archeologie středověku až novověku 4 (KAR / AST4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / AST4 - Archeologie středověku až novověku 4, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška ze základního kurzu systematiky archeologických pramenů je zaměřená na archeologii vrcholného a pozdního středověku (13. - 15. století). Přednáška se soustředí na následující tematické okruhy: archeologie pozdně středověké vesnice: struktura osídlení v daném období, zanikání vesnických sídel a redukce sídelní sítě na sklonku středověku a časném novověku, půdorys sídel, stavební kultura, usedlost, dům, zemědělství, nezemědělská výroba (tzv. lesní řemesla); archeologie pozdně středověkých měst: vývoj měst ve sledovaném období, půdorysná osnova a její proměny, profánní zástavba, komunikace, zásobování vodou, fortifikace, veřejné stavby, městská parcela, dům a jeho zázemí, odraz řemesel v archeologických pramenech; archeologie opevněných sídel: drobná opevněná sídla (hrádky, tvrze), umístění v krajině a v rámci sídelní sítě, hrady a jejich zázemí, základní typy hradních sídel a jejich vývoj; přehled základních movitých artefaktů a jejich chronologie.

Získané způsobilosti

Studenti se budou samostatně orientovat v artefaktově zaměřených dějinách mladšího středověku, ovládnou základní pojmosloví a teoretický aparát. Budou schopni rozpoznat artefakty charakteristické pro zkoumané období.

Literatura

Frolík, Jan; Smetánka, Zdeněk. Archeologie na Pražském hradě. 1. vyd. Litomyšl : Paseka, 1997. ISBN 80-7185-091-8.Vařeka, Pavel. Archeologie středověkého domu. I, Proměny vesnického obydlí v průběhu staletí 6.-15. století. null. Ústí nad Labem : Vlasta Králová, 2004. ISBN 80-903412-1-7.Brachmann, Hansjürgen; Klápště, Jan. Hausbau und Raumstruktur früher Städte in Ostmitteleuropa. null. Praha : Institute of Archeology, 1996. ISBN 80-901934-7-1.Durdík, Tomáš. Hrady přechodného typu v Čechách. Vyd. 1. Praha : Agentura Pankrác, 2007. ISBN 978-80-86781-10-5.Nekuda, Vladimír. Mstěnice : zaniklá středověká ves u Hrotovic. 1 : Hrádek, tvrz, dvůr, předsunutá opevnění. null. V Brně : Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1985. ISBN null.Nekuda, Rostislav; Nekuda, Vladimír. Mstěnice : zaniklá středověká ves u Hrotovic. 2 : Dům a dvůr ve středověké vesnici. null. Brno : Moravské zemské muzeum, 1997. ISBN 2-80-85048-66-3 (.

Požadavky

Vypracování seminární práce na předem zveřejněné téma, na základě samostudia dostatečného množství literatury. Zkouška je kombinovanou formou, ověřeny budou znalosti z přednášek, ze studia povinné literatury. Součástí zkoušky bude ověření praktických znalostí v rozpoznávání lokalit a určování artefaktů.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.Mgr. Ladislav Čapek, Ph.D.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.