Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologické metody v archeologii (KAR / BIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / BIM - Biologické metody v archeologii, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Molekulární biologie a genetika, význam a obsah vědní disciplíny a její použití v praxi, forenzní genetika a aplikace v archeologii.Stanovení příbuznosti pomocí metod molekulární biologie a identifikace jednotlivce v nálezech, výklad jednotlivých metodik.Určení pohlaví ze vzorku kostí či tkání na základě analýzy genu pro amelogenin, X a Y chromozomy, migrace a autochtonní změny za posledních 50 000let z hlediska genetiky.Extrakce DNA a problémy s lidskými vzorky, rizika kontaminace. Paleopatologie a DNA, genetická onemocnění, metody zjišťování, dědičné choroby jako pozůstatek obrany před parazity a toxiny v minulosti lidstva, srovnání s recentními analogiemi.Zvířata a rostliny - domestikace, šlechtění, mutace, heteróze a polyploidie vlivem lidské činnosti, přehled dosažených poznatků, možnosti budoucí archeologie v podobě molekulárních určovacích klíčů se snadným použitím v praxi.Izotopy - vliv porostu na izotopový poměr uhlíku v atmosférickém CO2. Vliv ekosystému na izotopový poměr kyslíku v atmosférickém CO2. Frakcionace 13C a 15N. Metodologie. Rekonstrukce paleoklimatu. Analýzy celulózy z letokruhů. Izotopová archeologie - rekonstrukce výživy a mobility člověka.Elektronová mikroskopie - princip, možnosti využití pro archeologii, příprava preparátů, skenovací elektronový mikroskop, transmisní elektronový mikroskop, rastrovací elektronová mikroskopie, počítače a elektronová mikroskopie - zpracování snímků pomocí počítače, vedoucí k získání skrytých informací apod.Imunologie v archeologii: struktura proteinů, princip imunitní reakce, epitopy, monoklonální a polyklonální protilátky, možnosti a perspektivy.Spektrofotometrie: princip, možnosti využití, způsob přípravy vzorků, odběr materiálu, zpracování získaných dat.Daktyloskopie na keramice a jiných artefaktech, možnosti získávání informací analýzou papilárních linií, věk, příbuznost apod. Daktyloskopie v historii - Asýrie, stará Čína.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti a termíny z archeogenetiky, metod práce v terénu se vzorky pro analýzy v laboratoři, budou chápat a rozlišovat metody pomocí kterých se historická DNA a proteiny zpracovávají a získavají z nich informace. Obeznámí se s výsledky současného výzkumu pomocí DNA v archeozoologii, archeobotanice, pochopí principy mapování migrací lidských populací v minulosti na základě studia mitochondrální DNA a chromozómu Y. Dále budou klasifikovat typy izotopých analýz pro potřeby archeologie.

Literatura

Malát, Miroslav. Absorpční anorganická fotometrie. Vyd. 1. Praha : Academia, 1973. Renfrew, Colin; Boyle, Katie. Archaeogenetics: DNA and the population prehistory of Europe. Cambridge : McDonald Institute for Archaeological Research, 2000. ISBN 1-902937-08-2.http://www.paru.cas.cz/lem/book/Hošek, Jiří. Metalografie ve službách archeologie : stav metalografického výzkumu artefaktů staré kovářské výroby na severu a severovýchodě Čech = Metallography in the service of archaeology : = the state of metallographic research into artefacts from old blacksmith s production in North- and Northeast-Bohemia. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2003. ISBN 80-86124-40-1.Černý, V., Sieglová, Z.; Brdička, R. Molekulární archeologie: aplikace molekulárně biologických metod v archeologii a jejich využití při studiu pravěkých populací, Archeologické rozhledy 49, 526-543. , 1997. Haglund, William D.; Sorg, Marcella H. Advances in forensic taphonomy : method, theory, and archaeological perspectives. Boca Raton : CRC Press, 2002. ISBN 0-8493-1189-6.http://sweb.cz/krimi-spk/02_exper/expertiz/02a_dakt/02a_hlav.htmMalát, Miroslav. Extrakční spektrofotometrie kovů a nekovů. 1. vyd. Praha : SNTL, 1988. http://www.waste.cz/waste/waste.php?clanek=04-05/Analyticke_metody.htmHart A. The DNA Detectives: Working Against Time. 2000. Jones M. The Molecule Hunt: Archaeology and the Search for Ancient DNA. New York, 2002. Rosypal, Stanislav. Úvod do molekulární biologie. 3., inovované vyd. Brno : Stanislav Rosypal, 1999. ISBN 80-902562-1-X.Rosypal, Stanislav. Úvod do molekulární biologie. 3., inovované vyd. Brno : Stanislav Rosypal, 1998. ISBN 80-902562-0-1.Rosypal, Stanislav. Úvod do molekulární biologie. 2.,rozš. vyd. Brno : Stanislav Rosypal, 1997. Rosypal, S. Úvod do molekulární biologie (čtvrtý díl). Brno, 2002.

Požadavky

Studenti své znalosti prokážou praktickými dovednostmi v laboratoři a úspěšným provedením některé metodiky a na závěr klasifikují a rozpoznají okruhy dané problematiky v závěrečném testu.

Garant

Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.Mgr. Jaroslav Pavelka, Ph.D.