Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doba bronzová ve středoevropském konextu (KAR / BROS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / BROS - Doba bronzová ve středoevropském konextu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškovém kursu bude zaměřena pozornost na oblast střední Evropy (Rakousko, Německo, Polsko, , Slovensko, Maďarsko) v době bronzové. Podstatnou měrou budou doplněny a rozšířeny informace o regionech, kterým může být na bakalářském stupni věnována pouze základní pozornost. Důraz pak bude kladen na chronologii a typologii movitých artefaktů v jednotlivých evropských regionech.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni orientace v době bronzové v středoevropském regionu a jsou obeznámeni s širšími evropskými souvislostmi doby bronzové. Studenti jsou schopni dostatečné orientace v oblasti movitých artefaktů doby bronzové.

Literatura

Furmánek, Václav; Veliačik, Ladislav; Vladár, Jozef. Slovensko v dobe bronzovej. 1. vyd. Bratislava : Veda, 1991. ISBN 80-224-0350-4.Bátora, J. Štúdie ku komunikácii medzi strednou a východnou Európou v době bronzovej. Bratislava, 2006. Furmánek, Václav. Zlatý vek v Karpatoch : keramika a kov doby bronzovej na Slovensku (2033-800 pred n. l.). null. Nitra : Slovenská akadémie vied, 2004. ISBN 80-88709-69-5.Neugebauer, Johannes-Wolfgang. Bronzezeit in Ostösterreich. 1.Aufl. Wien : Verlag Niederösterreichisches Pressehaus, 1994. ISBN 3 85326 004 7.Harding, Anthony F. European societies in the bronze age. 1st pub. Cambridge : Cambridge University Press, 2000. ISBN 0-521-36729-8.Müller-Karpe, H. Handbuch der Vorgeschichte IV. Bronzezeit. München, 1980.

Požadavky

Znalost přednášené problematiky, orientace v oblasti typologického třídění a datace movitých artefaktů doby bronzové.

Garant

Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ondřej Chvojka, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.