Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islámská archeologie (KAR / ISLAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / ISLAM - Islámská archeologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do středověké archeologie islámských zemí. Vývoj a současný stav discipliny v jednotlivých regionech. Odraz arabské expanze a kolonizace ve sféře artefaktů, otázka kontinuity mezi pozdně antickou a raně islámskou sídelní strukturou a kulturou. Studium islámského středověkého urbanismu a zastavěného prostředí, některé projekty krajinné archeologie. Archeologie muslimských elit, náboženské a funerální praxe. Komunikace a technologický vývoj, seznámení se základními typy movitých artefaktů. Archeologické doklady kontaktů mezi muslimským světem a středověkou Evropou.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní pojmosloví minulého artefaktuálního světa islámských zemí. Porozumí vývoji a metodickým zvláštnostem této relativně nové vědecké specializace a jejímu místu mezi ostatními vědami zabývajícími se islámským dědictvím. Bude schopen rozpoznat základní artefakty typické pro jednotlivá období islámského středověku. Pochopí podstatu aktuální diskuse o zásadních otázkách oboru (otázka kontinuity mezi antikou a islámem, počátky islámského urbanismu atd.). Bude schopen srovnat ve vybraných kategoriích islámskou a křesťanskou civilizaci a argumentovat ve prospěch mezikulturního dialogu.

Literatura

Petersen, Andrew. Dictionary of Islamic architecture . 1996. Grube, Ernst J. Islámské umění. Praha : Artia, 1973. Insoll, Timothy. The archaeology of Islam. 1st pub. Oxford : Blackwell, 1999. ISBN 0-631-20115-7.

Požadavky

Pokročilá znalost artefaktuálních projevů středověké muslimské civilizace a některých obecných souvislostí s dějinami islámských zemí.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.