Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konzervace archeologických nálezů (KAR / KAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KAN - Konzervace archeologických nálezů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti se seznámí se základními laboratorními a konzervačními metodami, které slouží k ošetření, sanaci a zachování artefaktů a ekofaktů z anorganických a organických materiálů (železné předměty, barevné kovy, sklo, keramika, dřevo, kůže, textil). Důraz bude kladen na znalost moderních fyzikálních, fyzikálně-chemických analytických metod a postupů a jejich využití při konzervaci (návštěva specializovaného konzervátorského pracoviště).

Získané způsobilosti

Studenti získají znalost konzervačních metod a postupů, které vedou k ošetření a zachování archeologických artefaktů a ekofaktů a jsou schopni formulovat bezpečností rizika, postupy sanačních prací a stanovení depozitárního režimu.

Literatura

Watkinson, David; Neal, Virginia. First aid for finds. Hertford : Rescue, 1998. ISBN 1-871656-28-1.Kopecká, Ivana; Nejedlý, Vratislav. Průzkum historických materiálů : analytické metody pro restaurování a památkovou péči. Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1060-9.Sejbal, J. Základy muzejní konzervace : muzeografické učební texty III. 1. vyd. Brno : Moravské muzeum, 1989. Kotlík, Petr. Stavební materiály historických objektů : materiály, koroze, sanace. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1999. ISBN 80-7080-347-9.Slánský, Bohuslav. Technikamalby : Díl II. Průzkum a restaurování obrazů. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1956.

Požadavky

Zkouška, prokazující znalost konzervačních postupů a pojmů.

Garant

PhDr. Josef Hložek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ladislav Čapek, Ph.D.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Ing. Dušan PerlíkMgr. Jana TorňošováDoc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.Mgr. Ladislav Čapek, Ph.D.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Ing. Dušan PerlíkMgr. Jana TorňošováDoc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.