Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novověká keramika (KAR / KERN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KERN - Novověká keramika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Keramologie je disciplina kladoucí nárok na komplexní poznání keramiky v syntéze disociovaných poznatků archeologických, etnologických, uměnovědných, historiografických, poznatků technických věd (zvl. v oboru technologie silikátů), přírodních věd (zvl. v oboru ložiskové geologie keramických surovin). Kurz se věnuje historické produkci keramiky cechovních privilegovaných profesí, živnostenských koncesovaných profesí, keramiky průmyslové a keramiky speciálních oborů (např. archaické ženské keramiky; archaické keramiky cirkulujících hrnčířů; specificky privilegované produkce - např. grafitové keramiky pro válečné účely, medicinální keramiky terra sigillata; keramiky výtvarníků; keramiky fušerů; padělané keramiky; kamnářství). Zvláštní pozornost je věnována technologickému poznání keramiky, specifickým technologiím surovin, tváření, struktivních vrstev, výpalu. Technologické poznání je bází typologického poznání, specifických druhů keramiky.Druhá část kurzu je věnována poznání historických funkcí keramiky; hrnčířské nádobí náleží k nejdůležitějším artefaktům postmedievální archeologie a etnologie. Zdůrazňuje se také nálezový kontext keramiky, význam užívání keramického nádobí přímo v terénu, např. na poli v převážné části hospodářského roku. Závažné jsou kategorie nádobí čeledního, výměnkářského, hodového, postního, iniciačního ad. Neméně důležitá je i problematika kulturních filiací, zvl. importů keramiky, introdukcí zahraničních technologií a dalších transgresí (např. panonského nádobí prostřednictvím svatebních výbav).

Získané způsobilosti

Studenti:Analyzují typy keramické produkce, identifikují keramiku vyrobenou za různými účely, popíší technologii výroby keramiky a jejích specifických typů. Popíší a rozliší kategorie keramického zboží, uvedou do souvislostí kulturní filiace.

Literatura

Konta, Jiří. Keramické a sklářské suroviny. 1. vyd. Praha : Univ. Karlova, 1982. ISBN null.Landsfeld, Heřman. Lidové hrnčířství a džbánkařství : Besedy o řemesle džbánkařském, hrnčířském a kamnářském. 1. vyd. Praha : Orbis, 1950. Štajnochr. Archaické technologie tváření keramiky. Archeologické rozhledy L, 95 - 110. Praha, 1998. Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 1945. Bauer, I. Hafnergeschirr aus Altbayern. München. Berlin, 1971. Scheufler, V. Lidové hrnčířství v českých zemích. Praha, 1972. Barta, Rudolf. Sklářství a keramika III. díl, Jemná keramika. Praha : Průmyslové vydavatelství, 1952.

Požadavky

Písemný test a ústní zkouška z probírané látky.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D.PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D.