Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novověká keramika 2 (KAR / KERN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KERN2 - Novověká keramika 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Druhá část kurzu je věnována poznání historických funkcí keramiky; hrnčířské nádobí náleží k nejdůležitějším artefaktům postmedievální archeologie a etnologie. Zdůrazňuje se také nálezový kontext keramiky, význam užívání keramického nádobí přímo v terénu, např. na poli v převážné části hospodářského roku. Závažné jsou kategorie nádobí čeledního, výměnkářského, hodového, postního, iniciačního ad. Neméně důležitá je i problematika kulturních filiací, zvl. importů keramiky, introdukcí zahraničních technologií a dalších transgresí (např. panonského nádobí prostřednictvím svatebních výbav).

Získané způsobilosti

Identifikují různé funkce keramiky, analyzují její nálezové kontexty, popíší a rozliší kategorie keramického zboží, uvedou do souvislostí kulturní filiace.

Literatura

Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 1945. Bauer, I. Hafnergeschirr aus Altbayern. München. Berlin, 1971. Jemná keramika : úvod a základy technologie. 1. vyd. Praha : SNTL - nakladatelství technické literatury, 1981.

Požadavky

Ústní zkouška z probírané látky.

Garant

PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vítězslav Štajnochr, Ph.D.