Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická klimatologie (KAR / KLIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KLIM - Historická klimatologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy: 1. Nejstarší reflexe klimatu českých zemí; 2. Základní charakteristika klimatu ČR; 3. Historická klimatologie jako samostatná disciplina; 4. Datová základna historické klimatologie; 5. Metody historicko-klimatologického výzkumu; 6. Paradigma klimatu posledního tisíciletí; 7. Kolísání klimatu v Českých zemích v posledním tisíciletí; 8. Historická klimatologie a hydrometeorologické extrémy; 9. Historická klimatologie a impaktní studie; 10. Historická klimatologie a globální oteplování Země.

Získané způsobilosti

Studenti: Kriticky hodnotí historicko-klimatologická data, používají základní historicko-klimatologickou terminologii a orientují v tomto oboru. S odstupem dovedou analyzovat získaná data.Na konci tohoto kurzu je student schopen: porozumět a vysvětlit problematiku variability a změn klimatu v minulosti a jejich důsledků pro další vývoj krajinné sféry Země (zvláště v oblasti Severoatlantické oscilace ? NAO), včetně kritického pohledu na klady a zápory datové základny; ovládnout metodologii a aplikovat ji ve studiu dopadů klimatu na přírodu, člověka a lidskou společnost; využít získané teoretické poznatky ve své archeologické praxi např. při celkovém hodnocení výzkumu dané oblasti; orientovat se v současné diskusi o globálních klimatických změnách a zaujímat kritické stanovisko.

Literatura

Brázdil, R. - Kotyza, O. Kolísání klimatu v Českých zemích v první polovině našeho tisíciletí, Archeologické rozhledy 49, 663-699. 1997. Pfister, Ch. - Brázdil, R. - Glaser, R. (eds.) 1999. Climatic Variability in Sixteenth - Century Europe and its Social Dimensions. Dordrecht - Boston - London. null. Brázdil, Rudolf. Historické a současné povodně v České republice. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2005. ISBN 80-210-3864-0.Brázdil, Rudolf; Kotyza, Oldřich. History of weather and climate in the Czech lands : daily weather records in the Czech lands in the sixteenth century II. Brno : Masaryk University, 1999. ISBN 80-210-2095-4.

Požadavky

Orientace v oboru historická klimatologie - znalost metodologie, základního paradigmatu kolísání klimatu za posledních tisíc let, včetně problematiky s vyhodnocováním základních historicko-klimatologických dat a dopadů klimatu na přírodu, člověka a společnost v minulosti; znalost primární historicko-klimatologické literatury. Znalosti budou ověřeny testem nebo ústním pohovorem.

Garant

PhDr. Oldřich Kotyza

Vyučující

PhDr. Oldřich Kotyza