Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná archeologie 1 (KAR / KRAA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KRAA1 - Krajinná archeologie 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška je věnována seznámení posluchačů s problematikou studia pravěké a historické (kulturní) krajiny, vztahu lidských sídel a přírodního prostředí a vzájemnému vztahu dílčích kategorií sociálního prostoru. Je zaměřena na prohloubení základních znalostí studentů o nedestruktivních metodách terénního výzkumu a na jejich aplikaci při výzkumu minulých sídelních systémů (jejich forem a struktury). Přináší přehledný úvod do hlavních oborů využitelných při rekonstrukci krajiny (historická a sídelní geografie, kartografie, historická ekologie) a seznamuje s kategoriemi a archetypy evropské kulturní krajiny.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu jsou studenti schopni kriticky hodnotit význam archeologických památek v kontextu ostatních kategorií kulturní krajiny a přírodního prostředí a seznámí se způsoby, jimiž jsou minulé krajiny zkoumány.

Literatura

Tilley, Christopher. A phenomenology of landscape : places, paths and monuments. 1st pub. Oxford : Berg, 1994. ISBN 1-85973-076-0.Gojda, Martin. Ancient landscape, settlement dynamics and non-destructive archaeology : czech research project 1997-2002 = Dávnověká krajina a sídla ve světle nedestruktivní archeologie : český výzkumný projekt 1997-2002. Vyd. 1. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1215-X.Ashmore, Wendy; Knapp, Bernard A. Archaeologies of landscape : contemporary perspectives. 1st pub. Malden : Blackwell, 1999. ISBN 0-631-21106-3.

Požadavky

Znalost základní problematiky vývoje krajiny od paleolitu do novověku a významu archeologie pro její poznání.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.