Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ke krajinné archeologii 1 (KAR / KRAS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KRAS1 - Seminář ke krajinné archeologii 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní pozornost je věnována vztahu teoretického a empirického aspektu krajinné a nedestruktivní archeologie, resp. návaznosti terénních metod archeologického výzkumu na potřeby ochrany archeologického dědictví z důvodů zachování památek nejen pro jejich estetickou, ale také informační (poznávací)hodnotu. Během semináře jsou probírány možnosti moderních technologických zařízení a postupů při neinvazních a málo destruktivních výzkumech, studenti referují o svých seminárních pracích založených převážně na studiu zahraniční literatury.

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře proniknou studenti hlouběji do problematiky krajinné a nedestruktivní archeologie a seznámí se detailněji se současným směřováním těchto vzájemně se doplňujících oborů. Budou schopni orientovat se především v oblasti metod dálkového průzkumu a jejich uplatnění v projektech moderní archeologie.

Literatura

Sádlo, Jiří. Krajina a revoluce : významné přelomy ve vývoji kulturní krajiny českých zemí. 3., upr. vyd. Praha : Malá Skála, 2008. ISBN 978-80-86776-06-4.Kuna, Martin. Nedestruktivní archeologie : teorie, metody a cíle = Non-destructive archaeology : theory, methods and goals. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1216-8.Martin Gojda. Archeologie krajiny. Praha, 2000. ISBN 80-2000-0780-6.Beneš, Jaromír,; Pokorný, Petr. Bioarcheologie v České republice. V Českých Budějovicích : Jihočeská univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008. ISBN 978-80-7394-026-3.Rippon, Stephen. Historic landscape analysis : deciphering the countryside. 1st pub. York : Council for British Archaeology, 2004. ISBN 1-902771-44-3.A.C.Schut (ed.). Listing Archaeological Sites. Protecting the Historical Landscape. Bruxelles, 2009. ISBN 978-90-579-9144-8.Laszlowszky, József; Szabó, Péter. People and nature in historical perspective : in historical perspective. Budapest : Central European University, Department of Medieval Studies, 2003. ISBN 963-9241-86-5.D. Cowley (ed.). Remote Sensing for Archaeological management. Budapest, 2011.

Požadavky

Zvládnutí problematiky základních a vybraných speciálních směrů soudobé krajinné a nedestruktivní archeologie vývoje na území České republiky a v evropském prostoru. Orientace v trendech a zaměření soudobé české a částečně evropské kraj. a nedestr. archeologie, schopnost kriticky hodnotit možnosti metod aplikovaných archeologií pro studium sociálního rozměru krajiny a pro rekonstrukci její přírodní podoby (změna a kontinuita) a v obecné rovině porovnat její potenciál s možnostmi nabízenými některými dalšími obory zaměřenými na výzkum minulých krajin (zejm. historie, historická geografie, kartografie a ekologie). Seminární práce na vybraný tématický okruh.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.