Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ke krajinné archeologii 2 (KAR / KRAS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / KRAS2 - Seminář ke krajinné archeologii 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní pozornost je věnována vztahu teoretického a empirického aspektu krajinné a nedestruktivní archeologie, resp. návaznosti terénních metod archeologického výzkumu na potřeby ochrany archeologického dědictví z důvodů zachování památek nejen pro jejich estetickou, ale také informační (poznávací)hodnotu. Během semináře budou probírány na příkladech možnosti mezioborového studia historického využití krajiny (písemné prameny, historická jazykověda, environmentální vědy, archeologie).

Získané způsobilosti

Po absolvování semináře studenti proniknou hlouběji do problematiky krajinné a nedestruktivní archeologie a seznámí se detailněji se současným směřováním těchto vzájemně se doplňujících oborů. Budou schopni se orientovat v otázkách vývoje antropogenního využití krajiny a budou schopni uplatnit mezioborový přístup v krajinně archeologickém výzkumu.

Literatura

Dohnal, Martin. Historická kulturní krajina v novověku : vývoj vsi a plužiny v Borovanech u Bechyně. Praha : Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2003. ISBN 80-902457-9-X.Klír, Tomáš; Klápště, Jan,; Měřínský, Zdeněk. Osídlení zemědělsky marginálních půd v mladším středověku a raném novověku = Besiedlung und landwirtschaftliche Nutzung marginaler Böden im späten Mittelalter und der frühen Neuzeit = The settlements and agriculture of the margins in the later middle age and early new age. Praha : Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2008. ISBN 978-80-7308-251-2.Rippon, Stephen. Historic landscape analysis : deciphering the countryside. 1st pub. York : Council for British Archaeology, 2004. ISBN 1-902771-44-3.Aston, Michael. Monasteries in the lanscape. 1st pub. Gloucestershire : Tempus, 2000. ISBN 0-7524-1491-7.Bond, James; Aston, Michael. Monastic landscapes. 1st pub. Gloucestershire : Tempus, 2004. ISBN 0-7524-1440-2.

Požadavky

Účast na specializované terénní výuce (exkurzích), seminární práce v rozsahu 15-20 str. na téma z okruhů definovaných vyučujícím.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.