Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sídelní a výrobní areály doby laténské (KAR / LATD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / LATD - Sídelní a výrobní areály doby laténské, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poznání struktury a dynamiky sídlení a výrobních aktivit doby laténské je podmínkou pochopení společenských procesů mladšího pravěku v západní a střední Evropě. Přitom je nutno vycházet z teoretických otázek identifikace výrobních areálů, ze vztahů výrobních a sídelních areálů a z pochopení významu specializované výroby a jejích produktů.Probíraná témata:Specializovaná výroba a její význam ve společnostiVznik tzv. industriálních zón a výrobních a obchodních aglomerací v době železnéIdentifikace výrobních areálů v archeologických pramenech získaných povrchovými a podpovrchovými výzkumyVýznamná odvětví specializované výroby v době halštatské a laténské (hutnictví a kovářství, sklářství, zpracování černých materiálů, mincovnictví aj.)Projekty výzkumu vztahu sídlištních a výrobních areálů v české archeologii a jejich metodické přístupy

Získané způsobilosti

Studenti pochopí význam výrobních aktivit pro komunity a společnost doby železné. Naučí se analyzovat a interpretovat příslušné archeologické prameny a jejich nálezový kontext hodnotit na základě analýzy a syntézy dat získaných různými typy archeologického výzkumu a s použitím výsledků přírodovědných výzkumů.

Literatura

Venclová, Natalie. Archeologie pravěkých Čech. 7, Doba laténská. null. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2008. ISBN 978-80-86124-80-3.Venclová, Natalie; Čulíková, Věra. Hutnický region Říčansko. null. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2008. ISBN 978-80-86124-90-2.Venclová, Natalie. Výroba a sídla v době laténské : projekt Loděnice. null. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2001. ISBN 80-86124-22-3.Pleiner, Radomír. Iron in archaeology : the European bloomery smelters. null. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2000. ISBN 80-86124-26-6.

Požadavky

Zkouškou bude ověřena znalost probírané látky, základní literatury a schopnost vést odbornou debatu na dané téma.

Garant

PhDr. Natalie Venclová, DrSc.