Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody výzkumu keramiky (KAR / MAMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / MAMK - Metody výzkumu keramiky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Moderní archeologické metody výzkumu středověké a novověké keramiky jsou zaměřeny na tři základní okruhy studia:1) Keramologicko-archeometrické studium umožní studentům poznání celého technologického procesu počínaje proveniencí, výrobou, produkcí a distribucí keramiky. Zvláštní pozornost bude věnována možnostem studia středověké keramiky pomocí přírodovědných petroarcheologických a fyzikálně-chemických metod.2) Studium archeologických kontextů bude zaměřeno způsoby vzniku (archeologizace) keramických souborů pomocí formačních a postdepozičních procesů u různých typů archeologických kontextů s ohledem na jejich odlišnou socio-ekonomickou a funkční interpretaci.3) Typologicko -chronologické studium bude zaměřeno na metody formalizovaného deskriptivního popisu, klasifikace a kvantifikace keramiky. Studenti budou seznámení s problematikou datování archeologických kontextů a se základními regionálními sekvencemi keramiky 13. - 18. století. Zároveň získají přehled o základních syntetických vícerozměrových metodách (PCA, seriace, korespondenční analýza).

Získané způsobilosti

Studenti získají znalost a přehled moderních analytických a syntetických metod ke studiu keramiky, na jejichž základě budou schopni formulovat vlastní teoretické otázky a metodologické postupy. Zároveň se seznámí s problematikou vzniku a datování středověkých a novověkých archeologických kontextů a se základními regionálními sekvencemi keramiky 13. - 18. století.

Literatura

Schiffer, Michael Brian. Behavioral archaeology. New York : Percheron Press, 2002. ISBN 0-9712427-1-2.Macháček, Jiří. Studie k velkomoravské keramice : metody, analýzy a syntézy, modely. Brno : Ústav archeologie a muzeologie, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, 2001. ISBN 80-210-2525-5.Rice, Prudence M. Pottery analysis : a sourcebook. Chicago : University of Chicago Press, 2005. ISBN 0-226-71116-1.

Požadavky

Znalost moderních analytických a syntetických archeologických a přírodovědných metod studia keramiky, porozumění procesům vzniku keramických souborů a způsobům datování archeologických kontextů, znalost regionální sekvence středověké a novověké keramiky 13. - 18. století.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.Mgr. Ladislav Čapek, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.