Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzeologie a památky (KAR / MUS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / MUS - Muzeologie a památky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do muzeologie.2.Světové dějiny muzeí.3.České dějiny muzeí.4.Teorie muzejní selekce. Teorie muzejní tezaurace.5.Teorie muzejní komunikace.6. Speciální otázky obecné muzeologie : Muzejní legislativa. Muzeum jako instituce.7. Organizace a řízení muzeí. Tvorba muzejní sbírky.8. Deskripce sbírkových předmětů. Evidence sbírkových předmětů. 9.Uložení sbírkových předmětů včetně exkurze do muzejních depozitářů. 10. Základy muzejní konzervace a restaurování.11. Prezentace muzejních sbírek. Muzeum jako výzkumné a vědecké pracoviště. Muzeum jako součást systému vzdělávání.12. Památková péče (ochrana a organizace). Legislativa památkové péče. Ochrana a evidence archeologických památek nemovitých a movitých.13. Legislativa archeologické práce (provádění archeologických výzkumů, vlastnictví archeologických nálezů).

Získané způsobilosti

Studenti shrnou dějiny muzejnictví na území Čech, zvládnou základní metody spravování muzejní sbírky, orientují se v právních formách upravujících muzejní praxi.

Literatura

Beneš, Josef. Základy muzeologie. null. Opava : Ústav historie a muzeologie, 1997. ISBN 80-901974-3-4.Stránský, Zbyněk. Archeologie a muzeologie. Brno: Masarykova univerzita, 2005. Špét, Jiří. Fridolín Macháček jako muzeolog a organizátor českého muzejnictví. V Plzni : Západočeské muzeum, 1996. ISBN 80-85125-83-8.Žalman, Jiří. Má hlava je muzeum. Praha: Asociace muzeí a galérií 2004, 2004. Beneš, Josef. Muzejní prezentace. Praha, 1981. Neústupný, Evžen; Neústupný, Jiří. Muzeum a věda. Praha : Národní muzeum, 1968. Kol. Profesní a etické standardy a výkonnostní ukazatele muzejní práce. Praha: Asociace muzeí a galérií České republiky, 2003. Žalman, Jiří. Příručka muzejníkova I. Praha-Brno , 2002. Žalman, Jiří. Příručka muzejníkova II. V Praze: Asociace muzeí a galérií, 2006.

Požadavky

Formulovat zásadní rysy vývoje českého muzejnictví. Vyjmenovat legislativní principy a standardy evidence a ochrany muzejních sbírek. Definovat zásady prezentace muzejních sbírek. Prokázat znalost právního rámce provádění archeologických výzkumů.

Garant

PhDr. František Frýda

Vyučující

PhDr. František Frýda