Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled archeologie pro antropology (KAR / PAA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / PAA - Přehled archeologie pro antropology, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem artefaktu, kategorie jeho účelu, jeho role adaptační, socializační a komunikační, pojem komunity, komunitních i mimokomunitních areálů, teorie transformací, archeologická analýza včetně teorie terénního výzkumu, syntéza struktur a jejich interpretace, teorie archeologických událostí, archeologická paradigmata, přehled jednotlivých období včetně archeologických kultur, prezentace movitých i nemovitých artefaktů, prezentace významných objevů evropské archeologie. Vývoj a metody historické archeologie - seznámení se základními tématy této specializace.Podrobnosti viz Coarseware

Získané způsobilosti

Znalost základní terminologie a metod archeologie, orientace v chronologii pravěku a středověku, povědomí o movitých i nemovitých artefaktech pravěkého a středověkého stáří.

Literatura

Kuna, Martin. Archeologie pravěkých Čech. 1, Pravěký svět a jeho poznání. Praha : Archeologický ústav AV ČR, 2007. ISBN 978-80-86124-75-9.Renfrew, Colin; Bahn, Paul G. Archaeology : theories methods and practice. 3rd ed. London : Thames & Hudson, 2000. ISBN 0-500-28147-5.Gojda, M. Archeologie krajiny. Academia Praha, 2000. Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury. I/1, I/2, II/1, II/2. Praha, 1985. Smetánka, Zdeněk. Legenda o Ostojovi : archeologie obyčejného života v raně středověkých Čechách. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1992. ISBN 80-204-0044-3.Neustupný, Evžen. Metoda archeologie. Plzeň, 2007. Spindler, Konrad. Muž z ledovce. Vyd. 1. Praha : Mladá fronta, 1998. ISBN 80-204-0704-9.Kuna, M. a kol. Nedestruktivní archeologie. Praha: Academia. Academia Praha, 2003. Podborský, V. Pravěké dějiny Moravy. Brno, 1993. ISBN n.

Požadavky

Úspěšné splnění závěrečného písemného testu, který bude přímo vycházet z přednášených témat.

Garant

PhDr. Jan John, Ph.D.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.PhDr. Jan John, Ph.D.PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.