Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy archeologie Blízkého východu (KAR / PABV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / PABV - Problémy archeologie Blízkého východu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Příklady některých probíraných témat:1. Úvod do problematiky archeologie pravěkého Blízkého východu2. Počátky archeologického výzkumu Blízkého východu v oblasti Asýrie (19. stol.).3. Archeologický výzkum jiných oblastí Blízkého východu a uplatnění výsledků jazykových bádání (19. stol.).4. První velkoplošné odkryvy v Babylonii před 1. světovou válkou.5. Zobecnění moderních archeologických metod v době mezi dvěma světovými válkami.6. Meziválečné výzkumy v Sýrii a Anatolii.7. Meziválečné výzkumy v Íránu a souvisejících oblastech.8. Dijálský projekt Orientálního ústavu univerzity v Chicagu a Frankfortův seminář, Braidwoodova expedice do iráckého Kurdistánu a její metodický význam9. Nejstarší neolit v Anatólii a počátky kultury s lineární keramikou10. Kamenné nástoje chalkolitických sídlišť ve střední Anatólii11. Středověký urbanismus severní Mezopotámie12. Keramické okruhy středověkého Předního východu13. Etnoarcheologie národa Jaghnobi

Získané způsobilosti

Studenti porozumějí mnohostranné úloze a významu archeologie v bádání o dějinách Blízkého východu. Získají rovněž vhled do pravěkých dějin oblasti, zvláště v návaznosti na počátky produktivního hospodářství v dějinách lidstva, a nabudou přehledu o významu archeologických pramenů pro starověká, středověká i novověká období dějin Blízkého východu. Absolventi kursu získají znalosti a vědomosti o archeologických pramenech pro dějiny Blízkého východu a o práci s nimi. Seznámí se s aktuálními problémy archeologie na Blízkém východě, s probíhajícími projekty i s možnostmi podílení se na nich.

Literatura

Roaf, Michael. Svět staré Mezopotámie a starověkého Blízkého východu. Praha : Knižní klub, 1998. ISBN 80-7176-755-7.Matthews, Roger. The archaeology of Mesopotamia : theories and approaches. London : Routledge, 2003. ISBN 0-415-25317-9.Prosecký, Jiří. Encyklopedie starověkého Předního východu. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-58-3.Hruška, Blahoslav. Pod babylónskou věží. 1. vyd. Praha : Práce, 1987. Součková, J. Starověký Přední Východ. Praha, 1979. Northedge, A. The Historical Topography of Samarra. Samarra Studies I. British School of Archaeology in Iraq. 2007. Meyers, Eric M. The Oxford encyclopedia of archaeology in the Near East. Volume 5. New York : Oxford University Press, 1997. ISBN 0-19-511219-9.

Požadavky

Ústní zkouška ověří znalost faktografie jednotlivých tématických bloků.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.