Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravěká archeologie 3 (KAR / PRA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / PRA3 - Pravěká archeologie 3, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doba halštatská ve střední Evropě; Čechy, Morava: úvod, dějiny bádání, chronologie, přírodní prostředí, hospodářství; sídelní areály a jejich části; hmotná kultura2. Doba laténská ve střední Evropě; úvod, dějiny bádání, chronologie, přírodní prostředí, hospodářství; sídelní areály a jejich části; hmotná kultura3. Doba římská a stěhování národů: úvod, prostorové, časové a etnické vymezení sledovaného období; druhy pramenů a jejich charakteristika; přehled bádání; chronologie; představitelé dvou světů: Římané a Germáni; archeologie o kontaktech římské říše a barbarských kmenů; Čechy, Morava: přírodní prostředí, sídlení, pohřbívání, produkce; hmotná kultura (movité artefakty). Rozsáhlé terénní výzkumy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v problematice archeologických pramenů a jejich prvořadého významu pro poznání a rekonstrukci života společnosti v době železné, římské a stěhování národů.

Literatura

Venclová, N. (ed). Archeologie pravěkých Čech 7 - Doba laténská. Praha, 2008. Salač, V. (ed). Archeologie pravěkých Čech 8 ? Doba římská a stěhování národů. Praha, 2008. Waldhauser, J. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha. Praha, 2001. Chytráček, M. ? Metlička, M. Die Hohensiedlungen der Hallstatt- und Lat?nezeit in Westböhmen. Památky archeologické, Suppl. 16. Praha, 2005. Drda, Petr; Rybová, Alena. Keltové a Čechy. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0732-6.Drda, P. - Rybová, A. Keltská oppida v centru Boiohaema. Památky Archeologické 88, 65 - 123.). Praha, 1997. Golec, M. O konci bohatých horákovských hrobů a datování Býčí skály podle keramiky. Archeologické rozhledy 55. Praha, 2003. Pleiner, Radomír. Pravěké dějiny Čech. null. Praha : Academia, 1978. ISBN null.Podborský, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. null. Brno : Muzejní a vlastivědná společnost, 1993. ISBN 80-85048-45-0.Collis, J. The Celts. Origins, Myths and Inventions. London, 2003. Droberjar, E. Věk barbarů. České země a stěhování národů z pohledu archeologie. Praha, 2005.

Požadavky

Zvládnutí problematiky základních směrů vývoje na území České republiky a přínosu archeologie k poznání tehdejší společnosti (hospodářství, sídlení, pohřbívání, obchod, řemeslo, komunikace atd.). Orientace v trendech a zaměření soudobé české archeologie doby železné, římské a stěhování národů.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.