Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy současné archeologie (KAR / PSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / PSA - Problémy současné archeologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmosloví archeologické teorie (artefakt, komunita, komunitní a mimokomunitní areály aj.), teorie transformací, archeologická analýza včetně teorie terénního výzkumu, syntéza struktur a jejich interpretace, teorie archeologických událostí, archeologická paradigmata, přehled jednotlivých období včetně archeologických kultur, prezentace movitých i nemovitých artefaktů, prezentace významných objevů středoevropské archeologie.

Získané způsobilosti

Student- je schopen orientovat se ve vývoji archeologických paradigmat, vysvětlit základní teoretické rámce v archeologii od 60. let 20. století do současnosti a specifikovat působení těchto teoretických koncepcí v české a středoevropské archeologii- porozumí hlavním tendencím vývoje archeologické metody a dovede metodu aplikovat na svém projektu- získá faktografický a pojmoslovný rámec nezbytný pro orientaci v problematice středoevropského pravěku a středověku

Literatura

Gojda, M. (ed.). Ancient Landscape, Settlement Dynamics and Non-Destructive Archaeology. Academia: Praha 2004. Neustupný, Evžen. Archaeological method. Cambridge, 1993. Kuna, M. Method of survey in landscape studies. In: Neustupný, E. (ed), Space in prehistoric Bohemia. Praha: ARÚ, 77-83. 1998. Neustupný, Evžen. Whither archaeology?. Antiquity. Cambridge Antiquity Publications, 1971.

Požadavky

Kombinovaná zkouška: test a ústní zkoušení. Student čte pravidelně zadané texty v angličtině a zpracovává v pravidelných intervalech úkoly, které jsou kontrolovány vyučujícím. Tyto úkoly mají formu ústních prezentací či esejů a projektů, které zohledňují oborovou a tématickou specializaci studenta. Eseje a projekty mají rozsah max. 10 stran, u prezentací a prezentace projektu je standardní doba trvání 10-20 minut.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.