Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doklady rituálů, symbolů a náboženství (KAR / RSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / RSA - Doklady rituálů, symbolů a náboženství, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky studia náboženství a symbolů v pravěku.2. Duchovní život období paleolitu a mezolitu.3. Problematika symbolů a rituálů v období neolitu.4. Sociokultovní architektura, příkopová ohrazení, megalitické stavby a rituální artefakty období eneolitu.5. Problematika specifických aspektů pohřebního ritu v pravěku Evropy.6. Symboly a rituály v době bronzové a jejich odraz v archeologických pramenech.7. Kult a rituál v době halštatské.8. Symbolické movité a nemovité artefakty doby laténské.9. Problematika demonstrační architektury.10. Stavební obětiny a další archeologickými metodami dokumentovatelné rituální praktiky ve středověku. 11. Odraz křesťanství v pohřebním ritu ve středověku.12. Středověká sakrální architektura a její symbolický význam.13. Významné symboly Evropského středověku.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o problematice odrazu náboženství, rituálů a symbolů zejména v archeologických pramenech a architektuře od pravěku po současnost.

Literatura

Vlček, Pavel; Foltýn, Dušan; Sommer, Petr. Encyklopedie českých klášterů. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-17-6.Neustupný, Jiří. Náboženství pravěkého lidstva v Čechách a na Moravě. Praha : Život a práce, 1940. Podborský, Vladimír. Náboženství pravěkých Evropanů = Die Religion der Ureuropäer = The religions of the prehistoric Europeans. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-4178-1.

Požadavky

Orientace v přednášené problematice.

Garant

PhDr. Petr Menšík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.