Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systematika archeologie středověku 4 (KAR / SAP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / SAP4 - Systematika archeologie středověku 4, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané otázky raného středověku se vztahem ke střednímu Podunají - Přednáška má za úkol přiblížit posluchačům problematiku raněstředověkého vývoje naMoravě a ve Slezsku se zvláštním zřetelem k oblastem Dolního a Horního Rakouska,Burgenlandu, jižního a jihozápadního Slovenska a Transdanubie. V úvodní části bude stručně naznačena problematika mladší fáze doby stěhování národů v tomto prostoru,tradice římských provincií a hlavní těžistě je zaměřeno na období příchodu Slovanů, avarský kaganát a počátky etatizačního procesu u naddunajských Slovanů vrcholícívznikem Velké Moravy. Důraz při samotném výkladu bude kladen na materiální kulturu celé periody a její chronologii, ale také na zařazení probíhajicích procesů do rámce širšíhostředoevropského historického vývoje včetně vztahu k Franské říši na straně jedné, aByzanci na straně druhé. Závěr bude věnován povelkomoravskému vývoji 10. věku,vzniku národních států a tzv. době mladohradištní na Moravě a ve Slezsku.

Získané způsobilosti

Studenti:shrnou vývoj na Moravě a ve Slezsku od mladšího období stěhování národů po vznik Velké Moravy, identifikují a popíší složky hmotné kultury, uvedou do souvislostí mezinárodní vztahy ve sledovaném období

Literatura

Měřínský, Zdeněk. České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu. I. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-104-3.Měřínský, Zdeněk. České země od příchodu Slovanů po Velkou Moravu. II. 1. vyd. Praha : Libri, 2006. ISBN 80-7277-105-1.Galuška, Luděk; Kouřil, Pavel; Měřínský, Zdeněk. Velká Morava mezi východem a západem = Grossmähren zwischen West und Ost : sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference : Uherské Hradiště, Staré Město, 28.9.-1.10.1999. Brno : Archeologický ústav Akademie věd České republiky, 2001. ISBN 80-86023-28-1.Měřínský, Zdeněk. Velkomoravské kostrové pohřebiště ve Velkých Bílovicích : K problematice venkovských pohřebišť 9.-10. stol. na Moravě. 1. vyd. Praha : Academia, 1985.

Požadavky

Vypracování závěrečného písemného testu ověřujícího znalost faktografie, terminologie i souvislostí zkoumaných jevů v rozsahu přednášené látky.

Garant

Prof. PhDr. Zdeněk Měřínský, CSc.