Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Střední Evropa a antické Středomoří (KAR / SES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / SES - Střední Evropa a antické Středomoří, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čechy a stř. Evropa v pozdní době halštatské a časné době laténské a jejich vztah k oblasti antického Středomoří1. Importy řecké attické keramiky a jejich význam; napodobeniny keramiky řecko-etruského původu; severoitalské vlivy v keramické produkci některých halštatských kultur2. Bronzové importy etrusko-italického původu; antropomorfní kovová plastika; bronzové nádoby3. Drobné nálezy; artefakty ve tvaru bot se vzhůru vytaženou špičkou (Schnabelshuhe); nálezy skla; šperk4. Korály a mušle středomořského původu v pozdně halštatských až časně laténských nálezech5. Kamenná skulptura halštatsko-časně laténského období a potenciální vztah k řecko etruské oblasti5. Potenciální inspirace některých forem pozdně halštatské až časně laténské architektury v etruské oblasti6. Kontaktní trasy mezi Apeninským poloostrovem a oblastí střední Evropy-teoretické modely dálkového transferu artefaktů a jejich interpretaceKeltské kmeny v helénistické Malé Asii7. Historie přítomnosti keltských kmenů v Malé Asii8. Společenská struktura maloasijských Keltů9. Archeologické nálezy laténského charakteru v Malé Asii10. Odraz přítomnosti keltských kmenů na v maloasijském helénistickém umění a uměleckém řemesleKeltské kmeny v Itálii11. Historie keltské přítomnosti v Itálii12. Keltská kostrová pohřebiště v Itálii jako základ poznání zdejší keltské hmotné kultury13. Interakce prvků středoevropské i středomořské provenience při utváření specifického charakteru hmotné kultury italských KeltůLaténská oppida ve střední Evropě a kontakty s Římem14. Spolupůsobení jižních oblastí při vzniku oppid ve střední Evropě15. Římské importy na oppidech jako odraz vzájemných vztahů

Získané způsobilosti

Absolvent (bez klasickoarcheologického vzdělání), specializující se na dobu železnou, efektivně využije znalost uvedené problematiky ve své pozdější archeologické praxi. Je schopen rozlišit a identifikovat specifické kulturní vlivy antické oblasti ve středoevropském prostředí. Kromě vlastní identifikace exogenních prvků ve středoevropském kontextu je absolvent kurzu schopen tyto různé projevy vzájemných kontaktů mezi střední a jižní částí Evropy správně interpretovat a vyhodnotit jejich dopad na nejrůznější aspekty vývoje v domácím prostředí. Dokáže zároveň identifikovat projevy hmotné kultury středoevropského původu v určitých částech Středomoří, a tím porozumět analogickému avšak opačnému procesu vzájemných interakcí středoevropských a středomořských kultur.

Literatura

Čižmárová, Jana. Encyklopedie Keltů na Moravě a ve Slezsku. Praha : Libri, 2004. ISBN 80-7277-249-X.Waldhauser, Jiří. Encyklopedie Keltů v Čechách. Praha : Libri, 2001. ISBN 80-7277-053-5.Bouzek, Jan. Etruskové jiní než všechny ostatní národy. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0516-3.Drda, Petr; Rybová, Alena. Keltové a Čechy. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0732-6.Pleiner, Radomír. Pravěké dějiny Čech. null. Praha : Academia, 1978. ISBN null.Podborský, Vladimír. Pravěké dějiny Moravy. null. Brno : Muzejní a vlastivědná společnost, 1993. ISBN 80-85048-45-0.Megaw, R. - Megaw, V. Celtic art. London, 2002. Der Keltenfürst von Hochdorf : Methoden und Ergebnisse der Landesarchäologie : Katalog zur Ausstellung, Stuttgart, Kunstgebäude, vom 14. August bis 13. Oktober 1985. Stuttgart : Theiss, 1985. ISBN 3-8062-0441-1(198.Fernkontakte in der Eisenzeit : Konferenz = Dálkové kontakty v době železné : konference : Liblice, 7.-9.6.2000. Prag : Archäologisches Institut der Akademie der Wissenschaften der Tschechischen Republik, 2002. ISBN 80-86124-34-7.Bouzek, J. Greece, Anatolia and Europe: Cultural interrelations during the early iron age. Jonsered, 1997. Bouzek, J. Keltové našich zemí v evropském kontextu. Praha - Kroměříž, 2005. Droberjar, E. Příběh o Marobudovi a jeho říši. Praha, 2001.

Požadavky

Znalost probírané látky bude ověřena testem.

Garant

Mgr. Martin Trefný, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Trefný, Ph.D.