Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební prostředí pravěku-středověku 1 (KAR / SPPS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / SPPS1 - Stavební prostředí pravěku-středověku 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se věnují základním otázkám vývoje staveb v uvedeném období na území přední Asie (Turecko, Irák, Arabský poloostrov) severní Afriky (Egypt) a Evropy. Pravěk a starověké kultury (dělení pravěku a starověku -časoprostorové relace, stavební činnost v paleolitu a mezolitu, stavební aktivity neolitu a mladších etap pravěku v Evropě, vývoj mladších etap Mezopotámie a Egypta). Antika (předřecké období: Kykladská kultura, Minojská kultura, Trójský kulturní okruh, Heladská kultur; řecká antika: stavební materiály a konstrukce, stavební řády, stavební typy, sídla; římská antika: stavební materiály a konstrukce, stavební řády, stavební typy, sídla). Byzantská a islámská architektura (byzantská architektura a její rozšíření v Evropě; islámská architektura a její vývoj). Raně křesťanská architektura jako součást římské antiky.

Získané způsobilosti

Absolventi mají základní přehled o vývoji staveb evropského kulturního okruhu a seznámí se se specifiky české architektury a otázkami s ní souvisejícími.

Literatura

Bouzek, Jan. Dějiny předoasijského a egejského umění. 2., přeprac. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1982. Koch, Wilfried. Evropská architektura : encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost. 1. vyd. Praha : Ikar, 1998. ISBN 80-7202-388-8.Durdík, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 1. vyd. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-62-1.Vařeka, Pavel. Archeologie středověkého domu. I, Proměny vesnického obydlí v průběhu staletí 6.-15. století. null. Ústí nad Labem : Vlasta Králová, 2004. ISBN 80-903412-1-7.Dragoun, Zdeněk; Tryml, Michal; Škabrada, Jiří. Románské domy v Praze. Praha ; Paseka, 2002. ISBN 80-7185-427-1.

Požadavky

Základní znalost dějin a znalost základní terminologie architektury.

Garant

Doc. PhDr. František Gabriel, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. František Gabriel, Ph.D.PhDr. Zlata GersdorfováPhDr. Josef Hložek, Ph.D.Doc. PhDr. František Gabriel, Ph.D.PhDr. Zlata GersdorfováPhDr. Josef Hložek, Ph.D.