Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a události lidského světa 1 (KAR / SULS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / SULS1 - Struktura a události lidského světa 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojetí člověka jako tvůrce (především artefaktů) - toto pojetí se klade do protikladu s chápáním lidské společnosti jako arény boje (boje o přežití, třídního boje apod.). Úloha tvoření vyplývá logicky z povahy archeologických pramenů, které jsou vesměs artefaktuální povahy.Obsah přednášky: úloha artefaktů při vzniku a reprodukci lidské společnosti, praktická funkce, společenský význam a symbolický smysl artefaktů. Protiklad komunity a společnosti a jeho význam pro pojetí ekonomie. Problém pokroku a směřovaných změn, příčiny změn ve společnosti. Teorie "boje o život" v pravěku. Tři výrazné aspekty archeologických pramenů: směna (ekonomika vůbec), válečnictví (společenské vztahy), ritus (ideologie); jejich prorůstání symbolickými systémy.

Získané způsobilosti

Studenti analyzují úlohu artefaktů v lidské společnosti. Jsou schopni definovat základní pojmy související s přednášenou problematikou. Formulují teorie o příčinách změn ve společnosti apod.

Literatura

Hodder, Ian. Archeological theory today. 1st pub. Cambridge : Polity, 2001. ISBN 0-7456-2269-0.Neustupný, Evžen. Teorie archeologie. Plzeň : Aleš Čeněk, 2010. ISBN 978-80-7380-244-8.Neustupný, Evžen. Archeologie ve třetím tisíciletí. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 2000. Kuna, Martin. Hodder I. (ed.), Symbolic and structural archaeology. Památky archeologické. Praha Československá akademie věd, 1986. Kuna, Martin. Hodder I., Symbols in action. Ethnoarchaeological studies of material culture, Cambridge 1982 (recenze). Památky archeologické. Praha Československá akademie věd, 1985. Neustupný, Evžen. Lidé v dějinách. Pravěk : pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha : Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-212-8.Hodder, Ian. Post-processual archaeology. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1993. Rulf, J. Problematika pohřbů na sídlištích v českomoravském pravěku. Študijné zvesti. Nitra Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied, 1996. ISBN 80-88709-30-.Komárek, S. Příroda a kultura. Svět jevů a interpretací. Praha: Galileo., 2008. Hodder, Ian. Reading the past : current approaches to interpretation in archaeology. 2nd ed. Cambridge : Cambridge University Press, 1991. ISBN 0-521-40957-8.Neustupný, Evžen. Šňůrová sídliště, kulturní normy a symboly. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1997. Neustupný, Evžen. Téze o pravěku a učebnice pravěku. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1996. Neustupný, Evžen. Úvaha o specializaci v pravěku. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1995. Neustupný, Evžen. Uvědomování minulosti. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1997.

Požadavky

Znalost teoretického rámce přednášky, specifického pojmosloví a faktografie bude ověřována ústní zkouškou.

Garant

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.

Vyučující

Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.Prof. PhDr. Evžen Neustupný, CSc.