Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická archeologie (KAR / TA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TA - Teoretická archeologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Úvod, paradigma romantické a evolucionistickéTeorie v archeologii. Rozlišení událostního a strukturálního aspektu vývoje oboru. Definice a charakteristika paradigmatu (T. Kuhn, E. Neustupný). Hlavní myšlenky a představitelé romantického a evolucionistického paradigmatu (např. J. L. Píč, L. I. Červinka; O. Montelius, L. Niederle, J. Paliardi).2 Paradigma kulturně historickéVznik a vývoj, hlavní představitelé světové i domácí archeologie (vídeňská škola kulturní historie; G. Kossina, J. Kostrzewski, G. V. Childe, A. STocký, J. Schránil, J. Neustupný, J. Böhm, J. Filip). Obecná teoretická východiska a metodologie.2 Paradigma procesuálníVznik a vývoj nové archeologie, hlavní představitelé (D. L. Clarke, C. Renfrew, L. R. Binford, M. B. Schiffer). Obecná teoretická východiska a metodologie. Vybrané dílčí směry a školy ? analytická archeologie (D. L. Clarke), neo-evolucionismus (L. White, E. Service, M. H. Fried), l'ecole invisible (O. Soudský), behaviorální archeologie (W. Rathje, M. B. Schiffer). Procesuální přístup v české archeologii.3 Paradigma postprocesuálníVznik a vývoj postprocesuálního hnutí, hlavní představitelé (I. Hodder, M. Shanks, Ch. Tilley, ). Obecná teoretická východiska a metodologie. Rozmanitost a vývoj postprocesuálních přístupů (např. symbolická archeologie, interpretativní archeologie, genderová studia). Reflexe postprocesualismu v české archeologii (M. Gojda, M. Kuna, E. Neustupný).4 Vybrané současné trendy v archeologické teoriiKognitivní archeologie (C. Renfrew). Artefaktové paradigma (E. Neustupný). Mezinárodní organizace (Theoretical Archaeology Group).5. Vývoj teoretického myšlení v archeologii středověku

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- kriticky pracovat s odbornou literaturou- rozpoznávat hlavní archeologická paradigmata i specifické myšlenkové směry- uvědomovat si rozdíl mezi archeologickou teorií a metodou- připravit a prezentovat referát s pomocí audiovizuální techniky- připravit návrh teoretické části odborného projektu

Literatura

Neustupný, Evžen. Metoda archeologie. null. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-075-8.Neustupný, Evžen. Téze o pravěku a učebnice pravěku. Archeologické rozhledy. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1996.

Požadavky

Znalost základních archeologických paradigmat i specifických myšlenkových směrů v evropské archeologii bude ověřena ústní zkouškou. Zápočet získají studenti za referát a aktivní účast na cvičení a písemný teoretický návrh projektu.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.