Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metoda 2 (KAR / TAM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TAM2 - Teorie a metoda 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřený na terénní archeologický výzkum odkryvem. Nabízí přehled přístupů a metod spojených s destruktivními terénními postupy. Hlavní tématické celky jsou následující: legislativní kontext, systémy evidence archeologických lokalit; vymezení destruktivního terénního výzkumu odkryvem (terénní analýza); příprava terénního projektu (předexkavační etapa); stratigrafické jednotky a stratigrafické vztahy; metody odkryvu a dokumentace; druhy lokalit a terénních situací; vyhodnocení terénního výzkumu (postexkavační etapa); nálezová zpráva; publikace terénního výzkumného projektu. Metoda dokumetace archeologických situací. Dvoudenní praxe v terénu.

Získané způsobilosti

Studenti si po teoretické stránce osvojí všechny náležitosti terénního výzkumu odkryvem. Jsou schopni rozlišit typy terénních situací, zvolit vhodné metody výzkumu a plánovat jednotlivé jeho etapy.

Literatura

Neustupný, Evžen. Metoda archeologie. null. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-075-8.Harris, Edward C. Principles of archaeological stratigraphy. 2nd ed. London : Academic Press, 1997. ISBN 0-12-326651-3.Kuna, Martin. Geografický informační systém a výzkum pravěké sídelní struktury. Macháček, Jiří (ed.), Počítačová podpora v archeologii. Brno Masarykova univerzita, 1997. ISBN 80-210-1562-4.

Požadavky

Znalost přednášené problematiky bude ověřena kombinovanou zkouškou. V rámci cvičení se studenti zúčastní dvou dnů terénní praxe.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.