Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metoda 4 (KAR / TAM4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TAM4 - Teorie a metoda 4, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy archeologické metody: pojem transformací, analýzy, syntézy struktur a jejich interpretace prostřednictvím modelování. Charakterizují se současná archeologická paradigmata (tradiční, procesuální, postprocesuální) a jejich přístup k základním teoretickým a metodologickým problémům. Přednáška vykládá základní pojmy jako transformace a jejich klasifikace. Systemizují se archeologické prameny (prameny artefaktové, ekofaktové a přírodní; specifika jejich studia). Archeologický terénní výzkum jako fyzická analýza pramenů. Analýza v laboratoři; deskriptivní systémy a jejich realizace databázemi. Pojem archeologické struktury, hledání struktur v tradiční archeologii, matematický přístup ke strukturám. Interpretace struktur. Kategorie živé kultury, archeologický model a jeho výstavba. Užití modelů při analýze, při interpretaci. Interpretace praktické funkce, společenského významu a symbolického smyslu. Iterativnost archeologické metody.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v základní teoretické terminologii, kriticky hodnotí získané informace a jsou schopni sepsat stručný odborný text.

Literatura

viz kurz TAM3.

Požadavky

Stručná seminární práce vycházející z látky a ústní zkouška.

Garant

Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Luboš Chroustovský, Ph.D.PhDr. Ladislav Šmejda, Ph.D.