Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metoda 5 (KAR / TAM5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TAM5 - Teorie a metoda 5, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé přednášky: 1. Úvod do studia environmentální archeologie, historie a doučasné trendy v oboru. 2. Změny environmentu a jejich datování: přehled datovacích metod využívaných v archeologii a environmentální archeologii (dendrochronologie, metoda radioaktivního uhlíku, optická luminiscence a další). 3. Změny vegetace v holocénu - pylová analýza jako hlavní nástroj ke zkoumání vegetačních změn a lidského vlivu na krajinu. 4. Makrozbytková analýza rostin - metoda zkoumající změny krajiny, způsoby obživy, způsoby zemědělské výroby výroby, dietu a přípravu jídel. Základy domestikace rostlin. 5. Analýza malakofauny - jedna z metod zkoumání minulého přírodního prostředí především z hlediska paleoklimatu, vegetace i lidského vlivu na krajinu. 6. Archeozoologie - analýza kosterních pozůstatků zvířat v archeologických kontextech. Má zásadní význam pro sledování domestikace zvířat, vývoj zemědělství, technologických inovací, diety a krajinných změn. 7.-8. Kvarterní geologie a geomorfologie - vývoj kvartéru, tj. období spjatého s vývojem člověka. Změny klimatu a zemského povrchu a jejich příčiny. Využití metod geologie a geomorfologie pro archeology. 9. Pedologie - metoda zkoumající současný zemský povrch. Vznik půdy, přehled základních půdních typů a praktické pokyny pro využití pedologických znalostí v archeologii. 10. Paleoklimatologie - základní znalosti o příčinách klimatických změn v kvartéru a přehled dosavadních klimatických modelů pro posledních 10000let. Důsledky klimatických změn na změny lidského chování. 11.-12. Vývoj krajiny a lidských sídel ve světle výsledků environmentální archeologie.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o historii oboru. Budou schopni rozlišit a popsat jednotlivé metody zkoumání přírodního prostředí a ekofaktů a naturfaktů v archeologickém kontextu. Na základě demonstrací analyzují možnosti praktického použití jednotlivých metod.

Literatura

Čulíková, V. Archeobotanika v české archeologii na prahu 3. tisíciletí, Archeologické rozhledy 56/3 (2004), s. 661-671 . Kyselý, R. Kvantifikační metody v archeozoologii. Archeologické rozhledy LVI, 279-296. 2004. Kuna, Martin. Nedestruktivní archeologie : teorie, metody a cíle = Non-destructive archaeology : theory, methods and goals. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1216-8.Pokorný, P. Problémy krajinné archeologie v pylových analýzách přirozených uloženin: příspěvek k mezioborové spolupráci, ARLIII, 191-210. 2001. Světlík, I. - Dreslerová, D. - Limburský, P. - Tomášková, L. Radiouhlík v přírodě a jeho využití pro datovací účely. Archeologické rozhledy LIX. 2007. Brown, A. G. Alluvial geoarchaeology : floodplain archaeology and environmental change. Cambridge : Cambridge University Press, 2001. ISBN 0-521-56820-X.Jankovská, V. Archeologie a pylová analýza - metodické poznámky Archeologické rozhledy. 49, 146-147 . 1997. Archeologie pravěkých Čech. Díl 1. 2008. Mikyška, Rudolf. Geobotanická mapa ČSSR. Praha : Academia, 1972. Brázdil, Rudolf; Kotyza, Oldřich. History of weather and climate in the Czech lands : daily weather records in the Czech lands in the sixteenth century II. Brno : Masaryk University, 1999. ISBN 80-210-2095-4.Neustupný, Evžen. K holocénu Komořanského jezera, Památky archeologické. Památky archeologické. Praha Československá akademie věd, 1985. Dreslerová, D. Klima v pravěku ? mýtus a skutečnost. Několik poznámek k článku Jana Bouzka. Archeologické rozhledy LVII, 534 ? 548. 2005. Brázdil, R. - Kotyza, O. Kolísání klimatu v Českých zemích v první polovině našeho tisíciletí, Archeologické rozhledy 49, 663-699. 1997. Dreslerová, D. - Sádlo, J. Les jako součást pravěké kulturní krajiny, Archeologické rozhledy 52, 330-346. 2000. Demek, Jaromír. Obecná geomorfologie : Vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. fakult univerzit. 1. vyd. Praha : Academia, 1988. Matoušek, V. Příroda, člověk a česká archeologie: obrázky z výstavy. In: In: Beneš, J. ? Brůna, V. (ed): Archeologie a krajinná ekologie. Most 1994, 75-83. 1994. Dreslerová, D. - Pokorný, P. Vývoj osídlení a struktury pravěké krajiny na středním Labi. Pokus o přímé srovnání archeologické a pyloanalytické evidence. ? Settlement and prehistoric land-use in middle Labe valley, Central Bohemia. Direct comparison of archaeological and pollen-analytical data. Archeologické rozhledy LVI, 739-762. 2004. Peške, L. Vývoj přírodovědných disciplin v AÚ, Památka archeologické, Supplementa 1: 259-278. 1994.

Požadavky

1. Vypracování zápočtové práce: zpravidla se váže k užití některé metody environmentální archeologie v tématu daném bakalářskou prací. Rozsah: ca. 3 stránky řádkováním 1 (včetně soupisu literatury). 2. Znalost přednášené problematiky v rozsahu daném jednotlivými přednáškami - k předmětu neexistují skripta (při každé přednášce se zdůrazňuje látka, která bude předmětem zkoušky). Vysvětlení principu jednotlivých metod a především možnosti jejich praktického použití při archeologickém výzkumu nebo při teoretickém výzkumu. Důraz je kladen na logické uvažování.

Garant

PhDr. Dagmar Dreslerová

Vyučující

PhDr. Dagmar DreslerováMgr. Petr Kočár