Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní aktivity (KAR / TEAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TEAR - Terénní aktivity, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kognitivní proces v archeologii - obecná charakteristika2. Vzorkování v archeologii3. Metodologie terénního výzkumu složitých stratifikovaných situací: definice a postup archeologického terénního projektu4. Exkavace, stratigrafická analýza, syntéza a interpretace5. Postexkavační fáze výzkumu. Význam a příklady použití kvantitativních metod analýzy a syntézy.6. Archeologická analýza staveb a architektury. Výběr přístupů a metod při výzkumu zastavěného prostředí.

Získané způsobilosti

Student získá podněty k samostatnému, praktickému řešení archeologického terénního projektu jako kontinuálního poznávacího procesu. Osvojí si terminologii a základy některých hlavních analytických a syntetických postupů v terénní archeologii i postexkavaci. Měl by být schopen samostatného rozhodování o přiměřenosti a efektivnosti použitých metod.

Literatura

Edward C. Harris . Principles of archaeological stratigraphy . London, 1997. Witold Hensel, Stanisław Tabaczyński, Przemysław Urbańczyk. Theory and practice of archaeological research. Volume II,Acquisition of field data at multi-strata sites. Warszawa, 1995. Witold Hensel, Stanisław Tabaczyński, Przemysław Urbańczyk. Theory and practice of archaeological research. Volume III, Dialogue with the data: the archaeology of complex societies and its context in the ´90s. Warszawa, 1998. Ellis, L. Archaeological Method and Theory. 2000. ISBN 0815313055.Jaroslav Malina. Archeologie včera a dnes aneb Mají archeologové šedé hmoty více za nehty než za ušima?. [Díl] 1. České Budějovice, 1981. Neustupný, Evžen. Metoda archeologie. Plzeň, 2007. Shennan, Stephen. Quantifying archaeology . Orton, Clive. Sampling in archaeology . Cambridge, 2002.

Požadavky

faktografická znalost v rozsahu přednášené látky, orientace v doporučené literatuře, seminární práce v rozsahu max. 10 stran a multimediální prezentace referátu v rámci cvičení (obojí na základě výlučně zahraniční literatury), účast v diskusi.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.