Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní metody archeologie 2 (KAR / TEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TEM2 - Terénní metody archeologie 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřený na terénní archeologický výzkum odkryvem. Nabízí přehled přístupů a metod spojených s destruktivními terénními postupy. Hlavní tématické celky jsou následující: legislativní kontext, systémy evidence archeologických lokalit; vymezení destruktivního terénního výzkumu odkryvem (terénní analýza); příprava terénního projektu (předexkavační etapa); stratigrafické jednotky a stratigrafické vztahy; metody odkryvu a dokumentace; druhy lokalit a terénních situací; vyhodnocení terénního výzkumu (postexkavační etapa); nálezová zpráva; publikace terénního výzkumného projektu. Metoda dokumetace archeologických situací. Jednodenní praxe v terénu.

Získané způsobilosti

Studenti si po teoretické stránce osvojí všechny náležitosti terénního výzkumu odkryvem. Jsou schopni rozlišit typy terénních situací, zvolit vhodné metody výzkumu a plánovat jednotlivé jeho etapy.

Literatura

Kuna, Martin. Geografický informační systém a výzkum pravěké sídelní struktury. Macháček, Jiří (ed.), Počítačová podpora v archeologii. Brno Masarykova univerzita, 1997. ISBN 80-210-1562-4.Neustupný, Evžen. Metoda archeologie. null. Plzeň : Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-075-8.

Požadavky

Znalost přednášené problematiky bude ověřena kombinovanou zkouškou. V rámci cvičení se studenti zúčastní jednodenní terénní praxe.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.