Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní praxe 2 (KAR / TEP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TEP2 - Terénní praxe 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Povrchový archeologický průzkum antropogenních tvarů reliéfu, práce s mapovými podklady, geodetickými přístroji, lokalizace pomocí GPS.2. Povrchový archeologický průzkum sběrem. Praktické provádění analytické metody průzkumu a jeho dokumentace.3. Základy terénního sběru geofyzikálních dat, zejm. prostřednictvím magnetometrie a geoelektrické odporové metody.4. Letecko-archeologická vizuální prospekce z malých výšek prováděná v průzkumném letadle. Základy vizuálního průzkumu, identifikace a evidence dat, navigace, letecké snímkování. Základní zpracování, popis a uložení dat (fotografie, informace z GPS a map).

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu jsou studenti schopni připravit a provést nedestruktivní archeologický výzkum prostřednictvím alespoň dvou metod. Během kurzu, který je rozšířením kurzu TEP1 získají jeho absolventi praktické dovednosti v oblasti aplikace vybraných neinvazních terénních postupů, které budou schopni dále samostatně používat.

Literatura

Roskams, Steve. Excavation. 1st ed. Cambridge : Cambridge University Press, 2001. ISBN 0-521-79801-9.Kuna, Martin. Nedestruktivní archeologie : teorie, metody a cíle = Non-destructive archaeology : theory, methods and goals. Praha : Academia, 2004. ISBN 80-200-1216-8.

Požadavky

Aktivní účast, činnost dle instrukcí vyučujícího, vypracování projektu terénního výzkumu založeného na aplikaci nedestruktivních metod.

Garant

Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.

Vyučující

Prof. PhDr. Martin Gojda, CSc.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Krištuf, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D.