Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy technologie pravěku a středověku (KAR / TEPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TEPS - Základy technologie pravěku a středověku, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do technologicky zaměřené archeologie - její problémové okruhy, metody, příklady2. Průzkum a exkavace montánně archeologických areálů: ložiskově-geologické, historické a archeologické aspekty3. Historická těžba surovin - technologický nástin4. Vývoj technologií výroby drahých a barevných kovů5. Předprůmyslové technologie v železářské metalurgii a kovářském zpracování železa6. Nerudy, stavební suroviny a technologie7. Organické suroviny - technologie jejich získávání a použitíPraktický úvod do klasifikace archeometalurgických materiálů a analytických metod.Exkurze do prostředí montánně archeologických areálů.

Získané způsobilosti

Student získá úvodní znalosti o technologicky orientované archeologii. V rámci navazujícího cvičení se student prakticky seznámí se některými dostupnými analytickými metodami, s podobou archeometalurgických materiálů a s typickou podobou zaniklých středověkých montánních areálů.

Literatura

Pleiner, Radomír. Iron in archaeology : the European bloomery smelters . Praha, 2000. Agricola, J. Dvanáct knih o hornictví a hutnictví. Reprint českého překladu NTM Praha. Lindgren, Uta Ed. Europäische Technik im Mittelalter 800 bis 1400. Ein Handbuch. Bonn, 1996. Stöllner, Thomas Ed. Man and Mining - Mensch und Bergbau : studies in honour of Gerd Weisgerber on occasion of his 65th birthday . Bochum, 2003. Nováček, Karel Ed. Těžba a zpracování drahých kovů : sídelní a technologické aspekty . Praha , 2004.

Požadavky

Znalost základních technologických principů předmoderního období a jejich artefaktuálního projevu (přibližně v rozsahu přednášené látky). Demonstrace znalostí na příkladech, spolehlivá orientace v odborném pojmosloví.

Garant

Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.PhDr. Josef Hložek, Ph.D.PhDr. Petr Menšík, Ph.D.Doc. Mgr. Karel Nováček, Ph.D.