Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textilní výroba v pravěku až středověku (KAR / TEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / TEX - Textilní výroba v pravěku až středověku, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Pravěká textilní produkce (Kristýna Poppová Urbanová)1. Výzkum archeologického textilu - definice archeologického textilu, možnosti interpretace2. Historie výzkumu archeologického textilu - specializovaná pracoviště v zahraničí a ČR3. Archeologický textil - možnosti a příčiny dochování4. Základní terminologie a metodologie výzkumu5. Textilní materiál - surovina6. Základní zpracování materiálu, příprava ke tkaní (praktická ukázka - video)7. Předtkalcovské techniky (praktická ukázka - video)8. Tkaní (praktická ukázka - video)9. Vazby10. Ostatní textilní techniky (praktická ukázka - video)11. Barvení12. Textilní výroba a společnost, obchod13. Přehled vývoje textilních technik - doklady znalosti, zřetel k ČR14. Rekonstrukce oděvu15. Experimentální archeologieII. Textilní výroba v raném až vrcholném středověku ve vesnickém a městském prostředí (H. Březinová)1.Úvod do problematiky2. Historie bádání o středověkém textilnictví v Česku i Evropě3. Prameny pro studium textilní výroby4. Archeologické nálezy jako pramen poznání textilní produkce5. Archeologické textilní nálezy6. Textilní fragmenty na kovových předmětech7. Železné předměty s textilními fragmenty8. Samostatné textilie dochované ve vlhkém prostředí9. Bronzové předměty s textilními fragmenty10. Textilnětechnologický rozbor11. Archeologické nálezy nástrojů používaných při textilní výrobě12. Textilní výroba - výrobní postup, nástroje a pomůcky13. Příprava textilní suroviny14. Výroba příze15. Výroba textilií16. Zušlechťování a úprava textilií17. Krejčovské práce18. Využití textilních výrobků19. Struktura a organizace textilní výroby v raně i vrcholně středověké společnostiIII. Textilní výroba v raném až vrcholném středověku v luxusním prostředí. (M. Bravermanová)1. Prameny k poznání textilu2. Přehled o dosavadním bádání o luxusním historickém textilu3. Textilní materiál a jeho zachování4. Nástroje a předměty potřebné ke zhotovování textilu5. Druhy textilií a jejich úpravy6. Dějiny tkalcovství, vzory7. Výšivka8. Potiskované textilie, tapisérie, koberce9. Móda nevyšších vrstev společnosti10. Organizace textilní výroby11. Obchod s luxusními textiliemi12. Současná péče o luxusní archeologický textil13. Přehled o luxusních tkaninách ve sbírkách na území Čech a Moravy14. Návštěva Pražského hradu - depozitář parament v katedrále sv. Víta, depozitář archeologického textilu oddělení uměleckých sbírek, textilní restaurátorské dílny oddělení uměleckých sbírek (za přítomnosti restaurátorů textilu), expozice Příběh Pražského hradu (jsou zde instalovány pohřební oděvy českých panovníků a církevních hodnostářů)

Získané způsobilosti

Studenti vysvětlí textilnětechnologické termíny; sestaví přehled vývoje textilní výroby v různých obdobích; vyjmenují důležité lokality a popíší základní archeologické nálezy související s textilní výrobou; porozumí problematice zacházení s archeologickými textilními nálezy

Literatura

Březinová, H. Doklady textilní výroby v 6. - 12. století na území Čech, Moravy a Slovenska, Památky archeologické LXXXVIII, Praha, s. 124 - 179. 1997. Lutovský, Michal; Bravermanová, Milena. Hroby a hrobky našich knížat, králů a prezidentů. Praha : Libri, 2007. ISBN 978-80-7277-228-5.Poppová - Urbanová, K. Textilní výroba. In: Salač, V., Archeologie pravěkých Čech 8, Doba římská a stěhování národů. 2008. Březinová, H. Textilní výroba v českých zemích ve 13. - 15. století. 2007. Barber, E. J. W. Prehistoric textiles : the development of cloth in the neolithic and bronze ages with special reference to the Aegean. Princeton : Princeton University Press, 1992. ISBN 0-691-00224-X.

Požadavky

Písemný test.

Garant

PhDr. Helena Březinová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Březinová, Ph.D.PhDr. Helena Březinová, Ph.D.