Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Formální a prostorová archeologie (KAR / UAFP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / UAFP1 - Formální a prostorová archeologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metody zpracování rozsáhlých datových souborů - Archeologické bádání naráží v posledním desetiletí na problém stále se rozrůstající pramenné základny, která je tvořena nejenom dosud nezpracovanými fondy získanými v minulosti, ale i aktuálními výsledky záchranné archeologie. Jde jak o vyhodnocení množství terénních informací z vlastních výzkumů, tak i o zpracování mnohatisícových nálezových inventářů. V přednášce budou studenti seznámeni s nejnovějšími metodologickými postupy, které umožňují vyhodnocení těchto rozsáhlých vědeckých dat. Důraz bude kladen na relační databáze, multivariační statistické analýzy a technologie GIS, zejména tzv. "Intra Site Spatial Analyses". Metody budou demonstrovány především na základě konkrétních řešení použitých na velkomoravském hradisku Břeclav - Pohansko.

Získané způsobilosti

Studenti:rozliší jednotlivé metody a formulují podmínky a výhody jejich použití při řešení archeologického projektu

Literatura

Macháček, Jiří. Počítačová podpora v archeologii. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 1997. ISBN 80-210-1562-4.Macháček, Jiří. Studie k velkomoravské keramice : metody, analýzy a syntézy, modely. Brno : Ústav archeologie a muzeologie, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, 2001. ISBN 80-210-2525-5.

Požadavky

samostatná písemná práce v rozsahu max. 5 normostran, ukazující na názorném příkladu efektivitu či problémy využití formalizovaných metod a počítačové podpory v archeologii

Garant

Mgr. Jiří Macháček, Ph.D.