Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do archeologie 1 (KAR / UDAA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAR / UDAA1 - Úvod do archeologie 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V první části kurzu se stručně objasňují základní pojmy archeologie: archeologické prameny, jejich vznik transformacemi živé kultury, základní klasifikace transformací apod. Následuje základní poučení o základech teorie a metodologie (artefakt, ekofakt, jejich dělení), a rovněž možnostech poznávání společnosti a symbolických struktur na základě archeologických pramenů.Druhá část přednášky podává stručný přehled změn lidské kultury od paleolitu do konce pravěku. Přednáška podává stručný přehled dějin pravěku včetně systému archeologických kultur ve střední Evropě. Předmět je vhodný pro studenty, kteří studují archeologii jako hlavní obor.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni formulovat základní pojmy archeologie a budou se orientovat v přehledu kultur a kulturních změn od paleolitu do konce pravěku. Rozpoznají také hlavní artefaktovou náplň pravěkých období.

Literatura

Beech M.; Kuna, Martin. Archaeological theory in Europe. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1993. Hodder, Ian. Post-processual archaeology. Praha Archeologický ústav AV ČR, 1993.

Požadavky

test

Garant

Prof. PhDr. Evžen Neustupný, CSc.