Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antisemitismus, islamofobie (KBS / AI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / AI - Antisemitismus, islamofobie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice anti-judaismu/antisemitismu, obecné podmínky jejich rozvoje a obecné projevy. Počátky anti-judaismu v raně křesťanských společnostech a jeho rozvoj v období vrcholného středověku.2. Křesťanská teologie a základní "mýty" proti Židům. Středověký anti-judaismus v hospodářství a vznik lichvy.3. Formy a projevy anti-judaismu od vrcholného středověku do konce 18. století.4. Asimilace, nacionalismus a sekulární antisemitismus.5. Moderní antisemitismus v Německu a Francii.6. Moderní antisemitismus ve střední a východní Evropě.7. "Konečné řešení" a fenomén Holocaustu.8. Od antisemitismu k anti-sionismu: Židé v politice SSSR a satelitních zemí, Izrael v politice arabských zemí a Západní Evropy.9. Současné projevy antisemitismu v českých médiích a v politice.10. Pojem islamofobie, definice, hlavní rysy.11. Islamofobie: případové studie 1.12. Islamofobie: případové studie 2.13. Islamofobie v České republice.

Získané způsobilosti

Student je schopný rozlišovat mezi jednotlivými podobami antijudaismu, antisemitismu a antisionismu a rozumí jejich kontextu v rámci totalitních ideologií. Má přehled o dějinách, významu a souvislostech různých podob antisemitismu a o jeho přežívání do současnosti.Frekventanti definují pojmy antisemitismus, antijudaismus, antisionismus. Popíší vznik pojmu antisemitismus a srovnají způsob, jakým byl používán v 19. století a jakým je používán nyní. Zhodnotí význam antijudaismu v rámci křesťanské věrouky pro vývoj rasového antisemitismu 19. století. Analyzují pozici antisemitismu v ideologiích evropského nacionalismu a identifikují ideové zdroje sekulárního antisemitismu. Vysvětlí průběh nejznámějších antisemitských incidentů konce 19. a začátku 20. století a zhodnotí jejich dopad na pozdější vývoj. Analyzují moderní antisemitské incidenty a diskutují možné pozadí a motivy. Reflektují události holocaustu a zasadí je do celkového dějinného kontextu. Diskutují soudobý antisionismus a jeho vztah k antisemitismu. Reflektují používání antisionismu a antisemitismu, jakožto propagandistické zbraně v blízkovýchodním konfliktu.Dále studenti popíší vznik pojmu islamofobie, definují koncept, analyzují povahu fenoménu i slabá místa samotného konceptu. Znají různé projevy fenoménu především v evropských zemích včetně České republiky. Umějí identifikovat a analyzovat islamofobní projevy.

Literatura

Johnson, Paul. Dějiny židovského národa. Řevnice : Rozmluvy, 1996. ISBN 80-85336-31-6.Tydlitátová, Věra. Kolokvium o soudobém antisemitismu. Ústí nad Labem : Vlasta Králová, 2007. ISBN 978-80-87025-14-7.Arava-Novotná, Lena. Nová doba, stará zloba : soudobý antisemitismus v historickém kontextu. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2010. ISBN 978-80-7043-937-1.Lipstadt, Deborah E. Popírání holocaustu : sílící útok na pravdu a paměť. Praha ; Paseka, 2006. ISBN 80-7185-652-5.Arendt, Hannah. Původ totalitarismu I-III. Část I : antisemitismus. 1. vyd. Praha (Oikoymenh), 1996. ISBN 80-86005-13-5.Budil, Ivo; Horáková, Zoja. Antropologické symposium III. : Plzeň 2.9.-3.9.2004. Plzeň : Aleš Čeněk, 2004. ISBN 80-86898-06-7.Allen Christopher . Islamophobia. Farnham: Ashgate, 2010. -. Islamophobia: A Challenge for Us All. The Runnymede Trust, 1997. Esposito John, Kalin Ibrahim (eds.). slamophobia: The Challenge of Pluralism in the 21st Century. Oxford: Oxford University Press, 2011. KATZ, Steven T. The Holocaust in Historical Context. Oxford University Press, 1994. Sayyid, S. Vakil AbdoolKarim (eds.). Thinking through Islamphobia: Global Perspectives. New York: Columbia University Press, 2011.

Požadavky

Kurs je zakončen ústní zkouškou. Ke zkoušce přistupuje student, který splnil podmínku prezentace vybraného tématu v rámci semináře.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.